Volgens het meest recente jaarverslag van het internationale aardappelcentrum staat Kenia model voor aardappel- en zoete aardappelpootsystemen in Afrika. Kenia slaagt erin om een groeiende bevolking te voeden nu de klimaatverandering de landbouwproductie in het door voedselarme continent blijft verstoren.
Het jaarverslag voor 2021 heet " Van lab naar veld naar bord: Vraaggestuurde oplossingen voor voedseltransformatie" zegt dat aardappel en zoete aardappel meer calorieën per hectare produceren. "De twee gewassen vergen minder tijd van poten tot oogst dan de meeste gewassen, waardoor ze het enorme potentieel hebben om de inkomens en de voedsel- en voedingszekerheid te verbeteren", stelt het rapport. In het rapport wordt echter opgemerkt dat slechts weinig boeren in Afrika bezuiden de Sahara dat potentieel benutten, voornamelijk als gevolg van plagen en ziekten die door besmette knollen worden verspreid.
Aardappel is na maïs het belangrijkste basisgewas van Kenia, dat door meer dan 800.000 telers wordt geteeld. Het voorziet bijna vier miljoen huishoudens van voedsel en ondersteunt nog eens twee miljoen huishoudens in de waardeketen.
De jaarlijkse opbrengst van de aardappelteelt in het land bedraagt meer dan Sh51 miljard en kleine boeren zijn verantwoordelijk voor 83% van deze oogst, maar de gemiddelde opbrengst van 6-10 ton aardappelen per hectare vormt voor de meesten van hen een belemmering. Om deze uitdaging te overwinnen zijn nieuwe technologieën gepromoot om de teelt te versnellen, zoals aeroponics en gewortelde apicale stekken.
Bron: nation.africa