Moldavië special: Hans Lehar, directeur van OGA/OGV Nordbaden

"30-40 procent van de pruimen die wij importeren komt uit Moldavië"

De Republiek Moldavië heeft zich als één van de belangrijkste teeltlanden voor pruimen gevestigd. "30 tot 40 procent van de pruimen die wij importeren komt uit de Republiek Moldavië", zegt Hans Lehar, directeur van OGA/OGV Nordbaden. "De kwaliteit van deze pruimen is zeer goed, hoewel die natuurlijk per teler verschilt. Het fruit wordt voorzichtig en behoedzaam geplukt. De vruchtbare donkere grond, en mogelijk ook het klimaat aan de Zwarte Zee, zorgen voor een goede smaak."


De laadhal van OGA/OGV met pruimen van het ras Stanley uit Moldavië. Foto: OGA/OGV

Het Duitse pruimenseizoen is al afgelopen, maar aangezien de markt nog steeds ontvankelijk is, neemt OGA/OGV nu pruimen uit Moldavië af. "Het seizoen begint half/eind september en duurt afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit tot eind oktober." Men teelt vooral het ras Stanley met een aandeel van meer dan 90 procent. Dit late ras heeft stevig vruchtvlees, de pit laat gemakkelijk los en de smaak is aangenaam zoet. "Aangezien de Russische markt is ingestort voor de verkoop, is West-Europa een interessante afzetmarkt geworden voor de pruimen uit Moldavië. Wij zelf hebben al heel vroeg contacten aangeknoopt in Moldavië, zijn hier meermaals geweest en ontvangen al jaren goederen uit deze regio", benadrukt Hans.


Hans Lehar

"In tegenstelling tot afgelopen jaar, toen er veel meer problemen met het transport waren, zijn de goederen dit jaar tot nu toe volgens afspraak bij de coöperatie aangekomen," vertelt Hans verder. De pruimen worden zowel aan de retail alsook aan de groenten- en fruithandel verkocht. "Er komen iedere week tot wel tien vrachtwagen-ladingen bij ons binnen. We zijn een betrouwbare partner voor de teeltbedrijven geworden. De extreme kostenstijgingen op het gebied van energie, brandstof en grondstoffen zetten ook de telers in deze regio onder druk. Het blijft afwachten hoe de marktprijzen en het consumentengedrag zich in het komende jaar ontwikkelen, wanneer deze kostenspiraal ook steeds meer de consument zal bereiken. De problemen bestaan dan in gelijke mate voor Duitse en buitenlandse goederen", zegt Hans tot slot. 

Voor meer informatie:
Hans Lehar
OGA / OGV Nordbaden eG
Industriestr. 1-3
D-76646 Bruchsal, Duitsland
Tel: +49 7251 8002 0
mail@oga-bruchsal.de 
www.oga-bruchsal.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.