Boomgaarden aan Canadese oostkust getroffen door orkaan Fiona

De orkaan Fiona trok in het weekend door Oost-Canada en de appeltelers in de regio zijn daardoor getroffen door schade aan de infrastructuur en oogstverlies.

Nova Scotia: Michael Van Meekeren van Van Meekeren Farms in Kentville, Nova Scotia zegt dat er naar schatting 10 tot 30 procent verlies is in de hele regio, waarbij de Honeycrisp- en McIntosh-rassen het zwaarst getroffen zijn. "We oogsten die rassen nu, dus ze zijn rijp en dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom ze zo hard getroffen zijn," zegt hij. "Ze komen ook wat gemakkelijker los. Het gewicht van de appel en de manier waarop de steel aan de boom vastzit; het maakt allemaal uit."

Ambrosia is ook aanzienlijk aangetast in sommige gebieden. "Ze zijn erg gevoelig voor wind - de bomen zijn erg stijf, dus bij harde wind schudden de bomen en lijken de appels er gemakkelijker af te vallen," zegt Van Meekeren. Pazazz en Gala daarentegen hebben langere stelen, zijn later te plukken en kunnen beter tegen de wind.

Nova Scotia zag ook het grootste aantal omgewaaide en verloren latwerksystemen tot nu toe.

New Brunswick: Deze provincie zag ook enige schade aan het  latwerk en wat vruchtverlies. "De wind in New Brunswick was vergelijkbaar met die in Nova Scotia - ook hier ging wat Honeycrisp verloren," aldus Van Meekeren.

Prince Edward Island: Hoewel dit een veel kleinere bedrijfstak is in vergelijking met Nova Scotia, ging in deze provincie ongeveer 80 procent van de oogst verloren.

Bij Fiona is naar schatting één tot twee procent van de trellisen omgewaaid. "Maar als je zelfs één procent verliest, verlies je de in volgende vijf tot tien jaar na het opzetten van die boomgaard 30.000 dollar. Dat is een groter verlies dan alleen de appels," zegt hij, waarbij hij opmerkt dat Dorian doorkwam voordat het seizoen begon, terwijl Fiona door de regio trok nadat de oogst al was begonnen.

De sector heeft echter wel van Dorian geleerd; niet alleen worden de boomgaarden inmiddels versterkt, maar worden hele boomgaard-blokken nu beschermd. "Als je een blok hebt, krijgen de buitenste één of twee rijen bomen de meeste impact van de wind," zegt Van Meekeren. "In sommige gevallen plukten we het fruit van de eerste drie rijen aan de buitenkant, waardoor de binnenste bomen nog steeds beschermd waren."

Dit alles versterkte ook het idee dat rassendiversiteit binnen een boomgaard misschien goed werkt. "Daar zouden we niet aan gedacht hebben. Je zou denken dat je de rassen wilt planten die het meeste geld opleveren," zegt Van Meekeren. "Maar bij sommige rassen, zoals Ambrosia, op locaties met veel wind... Ik denk dat telers die daar niet meer planten of ze mogelijk zelfs weghalen."

Van Meekeren voegt eraan toe dat Oost-Canada dit seizoen een grote oogst verwachtte en hij al had moeten zoeken naar opslagmogelijkheden voor zijn appels. "We zien dus dat deze storm wat evenwicht heeft gebracht en we zijn vooral dankbaar dat er nog steeds een goede oogst is voor de retail, voor het hele jaar."

Voor meer informatie: 
Michael Van Meekeren
Van Meekeren Farms
Tel: +1 (902) 678 2366
info@givethemawink.com  
givethemawink.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.