Oezbekistan zou knoflookuitvoer naar de EU kunnen verhogen

Het lijkt erop dat Oezbekistan in het seizoen 2022/23 goed kan profiteren van de export van knoflook naar EU-landen. De knoflookprijzen in de Europese Unie stijgen namelijk als gevolg van vertragingen bij de uitvoer en een stijging van de logistieke kosten voor de levering van knoflook uit China. Daarom raakten importeurs geïnteresseerd in de mogelijkheid om Chinese knoflook op de EU-markt gedeeltelijk te vervangen door knoflook uit Oezbekistan.

Oezbekistan exporteert jaarlijks ongeveer 3000 ton knoflook, hoofdzakelijk naar Rusland en Kazachstan. Het recordvolume van de uitvoer werd genoteerd in 2018, toen meer dan 5.000 ton van dit verse product werd uitgevoerd. In 2022, vanaf het begin van het vroege knoflookoogstseizoen, bleef de export vrij hoog.

Oezbekistan heeft al enige ervaring met de uitvoer van verse knoflook naar de Europese Unie en heeft zelfs knoflook geleverd aan de Verenigde Staten. De uitvoer van Oezbeekse knoflook naar de EU-landen en de VS vond vooral plaats in 2019. Tot de EU-landen die knoflook uit Oezbekistan kochten, behoorden Letland, Polen en Tsjechië. Ook worden jaarlijks kleine hoeveelheden Oezbeekse knoflook geleverd aan de VAE.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.