Beperkte volumes knoflook in het westen van Sicilië

De knoflookoogst op Sicilië eindigt traditioneel eind juni. Het groeiseizoen duurt ongeveer 6/7 maanden, van december tot en met juni. Gezien de natuurlijke houdbaarheid van het product varieert de verkoopperiode: hoe groter de vraag, hoe korter de verkoopperiode. We gingen te rade bij Giovanni Manuguerra, voorzitter van de telersvereniging RossoNubia. 

Giovanni Manuguerra

"Onze coöperatie sluit de verkoop gewoonlijk af tussen februari en maart. Onze knoflook is eigenlijk een nicheproduct, met enkele bijzondere kenmerken. De Rode Knoflook van Nubia ontleent zijn naam aan de rode schil van de teentjes en aan de naam van een dorp, waar het product sinds mensenheugenis wordt geteeld op overwegend kleiachtige bodems, in een microklimaat en met eeuwenoude teelttechnieken. Om te begrijpen wat knoflook betekent voor ons hoef je alleen maar te kijken naar hoe onze streek in de volksmond wordt genoemd: Knoflookland", zegt Manuguerra. 

"Wat de afzet betreft zou ik graag eerst even het verschil aangeven tussen dit en de voorgaande seizoenen. Vorig jaar waren de prijzen nog vergelijkbaar met die van voorgaande seizoenen, maar dit jaar zien we ons genoodzaakt de prijzen naar boven bij te stellen door de forse stijging van de kosten van onder meer brandstof, kunstmest en elektriciteit." 

"Voor iedereen is het een moeilijke periode, maar voor ons is er de verzwarende omstandigheid geweest van de overvloedige regenval net voor we gingen zaaien in het begin van de winter. We hebben toen onmogelijk het land goed kunnen voorbereiden op de zaai. Naast de stijging van de grondstofkosten hebben we dus nog een bijkomende kost moeten doen om te proberen het verloren areaal te herstellen. Uiteindelijk zijn we daar zelfs niet in geslaagd en dat weegt zwaar door op onze bedrijfsfinanciën. We hebben drie klappen te verwerken gehad: de stijging van de teeltkosten, een kleine maatvoering door verre van ideale weersomstandigheden en 30 à 40% minder areaal." 

"Ontmoedigd hebben we moeten vaststellen dat 1 kg verpakt product een productiekost van € 3,00 heeft, terwijl het aan de groothandel voor € 3,80-4,00 wordt verkocht. De winstmarges zijn dus minimaal, zo niet onbestaande, en dat laat zich des te harder voelen in een seizoen met beperkte volumes", besluit de voorzitter.

Voor meer informatie:
Gianni Manuguerra
Cooperativa Agricola RossoNubia
Via Garibaldi 4 Nubia
91027 Paceco (Italië)
Tel: +39 3498659474
info@agliorossodinubia-produttori.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven