Shiara Powell van SunOpta:

"Het klimaat is de grootste zorg bij de teelt van wilde blauwe bessen"

In Noord-Amerika worden wilde blauwe bessen vooral geteeld in Quebec, Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island in Canada en in Maine in de VS. "Het volume van New Brunswick en Nova Scotia zou iets moeten toenemen en dat van Quebec zal aanzienlijk hoger zijn dan vorig jaar. In 2021 hadden ze problemen met de oogst door vorst en andere weersomstandigheden," zegt Shiara Powell van SunOpta. Het totale aanbod zal dit jaar toenemen, dankzij een betere oogst in Quebec en andere gebieden.

"Ik denk dat de beschikbaarheid voldoende is om het product snel op weg te krijgen en ons weer in een evenwichtige positie te brengen voor conventionele producten." 

Shiara Powell in een veld met biologische wilde blauwe bessen, tijdens een recente reis.

Het klimaat is de grootste zorg bij de teelt van wilde blauwe bessen. "We zien warmere zomers en grillige weerpatronen. Het is niet ongewoon dat er vorst of andere problemen zijn," zegt Powell. "De vruchten gedijen goed in gebieden die vatbaarder zijn voor vorst en met de toegenomen zomertemperaturen kan droogte of hitte de opbrengst echt beïnvloeden." De bessen rijpen dan wel en zijn klaar voor de oogst, maar zijn dan toch kleiner en lichter. "Dat is wat er gebeurde in Maine. Het was heet, dus het tonnage per hectare is gedaald. In Nova Scotia/New Brunswick is het klimaat milder en hebben ze regen gehad, zodat de maten van de bessen echt groot zijn."

Onevenwichtigheid in grootte dit seizoen?
Volgens Powell zijn de bessen uit die twee provincies en Quebec groter dan normaal. Er kan dit seizoen dus onevenwichtigheid in het aanbod zijn wat de grootte betreft, met meer grotere vruchten.

Ondertussen is de vraag naar wilde blauwe bessen stabiel, vooral bij conventioneel fruit. "Wat de biologische vraag betreft; deze is behoorlijk gedaald, wat zal voortduren totdat de retailprijzen weer een normaler niveau bereiken. Voor verwerking en als ingrediënten is er nog steeds vraag en de prijs van biologische producten zal naar verwachting dalen. Dat zou de vraag weer moeten aanwakkeren," zegt Powell. Maar dat gebeurt misschien pas in juni 2023.

Powell zegt dat er zeven soorten wilde blauwe bessen zijn, die variëren van een donkere schil tot een lichtblauwe, poederachtige schil. Binnen hetzelfde veld kan je variaties zien, met donkere en lichte blauwe bessen.

Wat het gebruik betreft, is er bij wilde blauwe bessen vraag naar grotere vruchten, van 1/2 inch en meer, voor de detailhandel. Kleinere vruchten zijn bestemd voor industriële toepassingen zoals jam, sap, puree en bakkerijproducten.

Powell merkt op dat de telers werken aan de uitbreiding van hun areaal, maar dat proces kan minimaal 7 jaar in beslag nemen voor de oogst en 10 jaar voor de rijping. "Er moet een goede verzadiging van blauwe bessen zijn voordat het de moeite waard is om te oogsten," zegt ze.

Overstap op bosvruchten
In die zin is het een vrij toekomstgerichte sector die doorgaans niet reageert op jaarlijkse stijgingen van de vraag. "De enige optie is om meer bosvruchten te kopen. Dat is een markt waar vroeger meer munt uit werd geslagen, maar de arbeidskosten maken dit onhoudbaar in de huidige markt," zegt ze. Ze merkt echter op dat vorig jaar, toen de markten krap waren, meer verzamelpunten in de bossen werden geopend omdat de prijzen de handmatige oogst in de bossen rechtvaardigden.

Welkome regen voor een biologisch veld met wilde blauwe bessen in Quebec, Canada.

En dan is er nog de exportvraag. Markten zoals Azië hebben veel vraag naar de wilde blauwe bes, een product dat daar gewaardeerd wordt om zijn gezondheidsaspecten. Maar ook Europa kent een goede vraag naar de bes. "En hoewel Oekraïne een groeiregio is voor wilde blauwe bessen, zijn daar nu minder arbeiders beschikbaar", voegt Powell toe. "Ook zal de sterkte van de Amerikaanse dollar de markt dit jaar aanzienlijk beïnvloeden, vooral voor de export naar Europa."

Voor meer informatie:
Claudine Galloway
SunOpta
claudine.galloway@sunopta.com 
www.sunopta.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven