Polen: Appelprijzen omhoog in augustus

In augustus 2022 steeg de gemiddelde prijs van Poolse appels met 15,7% ten opzichte van juli tot € 0,28 per kg. Dit werd ondersteund door aanhoudende marktonzekerheid en stijgende kosten. Het conflict in Oekraïne blijft wegen op de wereldwijde toeleveringsketen van appels, aangezien er sprake is van toenemende bezorgdheid over het aanbod en er onzekerheid blijft bestaan over de beschikbaarheid van grondstoffen, de vraag en de handel.

De Poolse appelmarkt werd rechtstreeks getroffen door een daling van de exportvraag nadat het niet kon exporteren naar twee van zijn belangrijkste traditionele markten, Rusland en Wit-Rusland. Op 29 juni verlengde Wit-Rusland een embargo tot eind 2022 (oorspronkelijk ingesteld voor zes maanden vanaf december '21) op de levering van groenten en fruit en andere EU-producten. Als gevolg hiervan zijn Poolse telers op zoek naar alternatieve markten om de exportgroei uit te breiden, zoals Maleisië, dat naar verwachting Polen's nieuwste marktbestemming voor appels zal worden.

Ondanks de prijsstijging bedroegen de Europese appelvoorraden volgens schattingen van de World Apple and Pear Association op 1 juli 2022 535.521 ton, een stijging van 16,5% op jaarbasis. De voorlopige ramingen voor de Europese appeloogst in het seizoen 2022/23 wijzen op een stijging van 1% op jaarbasis, wat 9% hoger is dan het vorige driejaarlijkse gemiddelde van 12,2 miljoen ton.

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven