Eerste Europese aandeleninvestering in Indiase telersorganisatie

Sahyadri Farms Post Harvest Care Limited heeft bijna € 40 miljoen groeikapitaal aangetrokken van een groep Europese investeerders. Incofin, Korys, FMO en Proparco zien in Sahyadri Farms de juiste partner om telers te helpen hun bedrijf winstgevender en duurzamer te maken.

Sahyadri Farms is een voorbeeld van een onderneming die oplossingen biedt aan kleinschalige telers. In 2010 nam een groep van 10 telers het initiatief om gezamenlijk druiven te telen en naar Europa te exporteren. Dat initiatief is uitgegroeid tot een export- en verwerkingsbedrijf voor groenten en fruit, nog steeds geleid door Indiase telers zelf. Sahyadri Farms biedt dienstverlening aan meer dan 18.000 telers, op meer dan 12.545 hectare en negen soorten gewassen.

Het bedrijf begeleidt hulp aan kleinschalige telers in hun keuze van de gewassen, de toegepaste teeltmethodes, de gebruikte productiemiddelen en de manier waarop zij oogsten en verkopen. Het biedt onder meer een digitaal platform dat telers informatie verstrekt over gewassen met een hoge opbrengst, agrarische productiemiddelen, realtime klimaatinfo en toegang tot de markt.

De economische en sociale impact van Sahyadri Farms voor deze telers is groot. Namdeo Pawar is een van Sahyadri's klanten: "In 2012 stond ik op het punt om mijn land te verkopen. Sahyadri Farms steunde me en hielp me er weer bovenop. Ik dwong mezelf om opnieuw aan de slag te gaan. Dankzij Sahyadri Farms steeg mijn inkomen. In 2014 kon ik zelfs mijn lening aan de bank aflossen." Ook voor teler Anil Dawre bracht de samenwerking met Sahyadri Farms een ommekeer teweeg: "Ik bewerk een stuk land van minder dan één hectare, omdat een deel van mijn land wordt ingenomen door mijn huis en een dierenstal. Groepslandbouw bleek een succes te zijn. Mijn ouders hadden nooit kunnen bedenken dat de producten van hun zoon naar het buitenland zouden worden geëxporteerd. Ze zijn bijzonder trots."

Het kapitaal van Korys, FMO, Proparco en Incofin is bestemd voor de verdere groei van het agrarische bedrijf. Sahyadri Farms wil zijn verwerkingscapaciteit voor op groenten en fruit gebaseerde producten uitbreiden, een biomassacentrale bouwen om met procesafval elektriciteit op te wekken en zijn infrastructuur, zoals pakhuizen, verder uitbouwen.

"Het idee van Sahyadri Farms is om landbouwers te verenigen en hen ertoe aan te zetten te denken als professionele ondernemers. Wij bouwen aan een duurzame, schaalbare en winstgevende organisatie voor al onze stakeholders door van landbouw een winstgevende en levensvatbare activiteit te maken voor elke kleine en marginale landbouwer", aldus Vilas Shinde, landbouwer-oprichter en algemeen directeur van Sahyadri Farms.

Investeerders trots
Rahul Rai, partner bij Incofin India: "Incofin voelt zich bevoorrecht dat het dit beleggersconsortium mag leiden en, in het kader van zijn partnerschap met Sahyadri Farms, ondersteuning kan bieden voor de verdere verspreiding als wereldwijd rolmodel van een op partnerschap gebaseerde aanpak van tuinbouw die resulteert in duurzame financiële impact, aanpassing aan de klimaatverandering en inclusieve groei in plattelandsgemeenschappen, terwijl tegelijk een door technologie gedreven, wereldwijd concurrerend bedrijf tot stand wordt gebracht."

"De investering in Sahyadri Farms past perfect binnen onze beleggingsstrategie en -filosofie", voegt Katti Van Oosterwijck, Senior Investment Manager bij Korys, hier nog aan toe. "Wij geloven sterk in het belang van een meer duurzame en ethisch verantwoorde voedselketen. We zijn er dan ook erg trots op dat we in Sahyadri Farms hebben geïnvesteerd: zij stimuleren hun netwerk van meer dan 18.000 kleinschalige teeltbedrijven om een ondernemersmentaliteit te ontwikkelen en zorgen er ook voor dat zij een eerlijke vergoeding krijgen voor hun producten en hun arbeid. Daarbij houdt het bedrijf zich aan de strengste wereldwijde normen voor tuinbouwpraktijken en biedt het de eindconsument de hoogste waarde."

Michael Jongeneel, CEO van FMO: "We zijn erg blij dat we in Sahyadri Farms een langetermijnpartner hebben gevonden om kleinschalige landbouwers in India te ondersteunen. We zijn onder de indruk van het vermogen van Sahyadri Farms om te zien wat de landbouwers nodig hebben om hun bedrijf te laten floreren en om hun precies daar hulp bij te bieden. We verwachten dat deze eerste internationale investering in een door landbouwers geleide organisatie in India Sahyadri Farms zal helpen om nog meer landbouwers te bereiken en een blauwdruk te maken voor verdere groei in de sector."

Françoise Lombard, CEO van Proparco: "Proparco is er trots op om aandeelhouder te worden van Sahyadri Farms, een van de grootste spelers in de Indiase fruit- en groentesector, naast Incofin, Korys en FMO. Deze investering in een toonaangevend Indiaas landbouwbedrijf dat zich inzet voor een verantwoorde aanpak zal veel positieve sociale en milieueffecten opleveren. Ten eerste zullen bijna 15.000 landbouwers kunnen toetreden tot een moderne toeleveringsketen, met toegang tot regeneratieve landbouwpraktijken en kwaliteitsvolle uitrusting, waardoor zij de opbrengst en de kwaliteit van hun productie kunnen verhogen, terwijl verliezen op de boerderij en het gebruik van pesticiden en meststoffen worden teruggeschroefd. Dankzij deze investering zal Sahyadri Farms concrete maatregelen kunnen nemen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, maar ook om die te matigen door zijn aandeel van hernieuwbare-energieproductie te verhogen tot meer dan 50%, en ten slotte om zijn nulafvalbeleid uit te voeren."

Voor meer informatie:
FMO
+31 70 314 96 96
info@fmo.nl 
www.fmo.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven