Bedrijven kunnen verpakkingslijnen sluiten, of minder uren werken in de pakstations

"Onze energiekosten zullen het komende jaar verviervoudigen"

De energiekosten worden echt een probleem in Polen. De prijzen kunnen wel verviervoudigen in het nieuwe jaar en sommige bedrijven zullen hun activiteiten gedeeltelijk stopzetten. Hetzij door het aantal werkuren in de pakstations te verminderen, hetzij door sommige verpakkingslijnen volledig stil te leggen. Of het nog loont om de appels in koelcellen op te slaan voor latere verkoop is onzeker, maar de enige exporteurs die dat risico kunnen nemen, zijn degenen met veel geld op de bank, aldus een exporteur.

"De weersomstandigheden in Polen zijn niet in elke regio ideaal geweest," zegt Emilia Lewandowska, office manager voor de Poolse appelexporteur Fruit-Group. Gelukkig is het in de belangrijkste regio's voor de appelteelt wel goed gegaan. "Zoals de meesten mensen wel weten, heeft een groot deel van Europa te maken met ernstige droogte. Het westelijke deel van Polen heeft hetzelfde probleem. Gelukkig liggen de grootste appelboomgaarden in Polen in het midden en het zuiden van ons land. Deze gebieden hebben regen gehad en zijn dus niet getroffen door de droogte. Onze bomen hebben goed water gekregen en we verwachten dat de maat van de appels goed zal zijn voor elke variëteit."

"Zoals elke zomer hebben we ook hier hagel gehad, maar dat was een regionaal fenomeen. De afgelopen twee weken waren de weersomstandigheden goed voor de appels; 's nachts hadden we temperaturen van 2 tot 3 graden Celsius, terwijl het overdag tussen de 20 en 23 graden was. Dat betekent dat onze appels een mooie blos krijgen."

Het meest urgente probleem voor elk Pools bedrijf is het feit dat de energieprijzen uit de hand lopen. Lewandowska stelt dat sommige bedrijven delen van hun activiteiten zullen stilleggen om niet ten onder te gaan: "Onze energiekosten zullen het komende jaar verviervoudigen. Telers vragen zich af hoe lang ze kunnen overleven door de appels in koelcellen te bewaren. Voor wat betreft de pakstations overwegen sommige bedrijven om slechts parttime te werken, of om een paar verpakkingslijnen uit te schakelen om wat te besparen op de energiekosten."

De grote vraag is of het opslaan van appels in koelcellen de moeite  waard is. Lewandowska zegt dat het moeilijk te voorspellen is, en dat veel bedrijven op veilig zullen spelen en gewoon hun voorraad zullen verkopen in plaats van de appels op te slaan: "We zullen in augustus 2023 weten of de opslag van appels in koelcellen de moeite waard is geweest. De waarheid is dat een deel van de telers al hun appels in het najaar zal verkopen, simpelweg vanwege de financiële problemen die gepaard gaan met het langer bewaren van de appels. Hogere kosten voor gewasbeschermingsmiddelen en arbeid hebben ervoor gezorgd dat deze bedrijven geen spaargeld meer hebben. Ze hebben dus geen andere mogelijkheid dan te verkopen.

"Maar de telers die nog wat spaargeld hebben, kunnen waarschijnlijk een risico nemen en wat appels in opslag houden, wachtend op hogere prijzen. Als de prijzen van het seizoen 2021/2022 gehandhaafd blijven, zal het zeker niet de moeite waard zijn om de appels op te slaan. De totale kosten zijn met 30 procent gestegen."

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
biuro@fruitgroup.pl    
www.fruitgroup.pl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven