"De toekomst van de tuinbouw is digitaal"

Digitalisering kan de concurrentie tussen telers verminderen, de samenwerking in de toeleveringsketen vergroten en bijgevolg het voedselproductieproces verbeteren. Dit is althans de basisgedachte waarop het digitaliseringsproject van de Italiaanse telersvereniging OP Ager Campanus steunt dat in samenwerking met de afdeling Tuinbouw van de Federico II Universiteit van Napels tot stand is gekomen. 

Op de foto, van links naar rechts: Silvio Diana, het oudste lid van de telersvereniging, Miranda Diana, het enige vrouwelijke lid, Pasqualesilvio Caprio, voorzitter van de vereniging, en Francesco Caprio, commercieel directeur.

"Het digitaliseringsproject heeft tot doel een hechte gemeenschap te creëren door de verschillende spelers in de sector te betrekken, zodat ze via een goede communicatie een update krijgen over de gewasstatus, gegevens kunnen analyseren, een verser product in het schap kunnen garanderen, een eerlijke en winstgevende prijs krijgen en de traceerbaarheid van de producten kunnen verbeteren", zegt Pasqualesilvio Caprio, voorzitter van OP Ager Campanus uit de provincie Caserta. 

"Het interessante is dat dit innovatieve project geen enkele voedselvoorzieningsketen over het hoofd ziet. In samenwerking met de startup van de universiteit van Napels die het project ontwikkelt, hebben we besloten om een specifiek hoofdstuk aan de consument te wijden met voedseleducatie. Het platform financieren we zelf via interacties met de gemeenschap. Zo bouwen we een spaarpot op die de telers ook zou kunnen helpen in het geval van klimaatschade. We zouden eigenlijk nooit mogen toestaan dat iemand zijn product weggooit omdat anderen de prijzen naar beneden handelen. We moeten solidair zijn met elkaar en niet het gevecht met elkaar aangaan, als we willen dat telers weerstand kunnen bieden aan de crises en de talloze problemen van de sector." 

OP Ager Campanus werd in 2017 opgericht, dankzij de inzet van voorzitter Pasqualesilvio Caprio, die vorige week 30 jaar is geworden, en zijn gezin. De telersorganisatie beschikt over twee pakstations, een in Sessa Aurunca van 1.000 vierkante meter en de andere in Caianiello van 2.500 vierkante meter. Bij de vereniging zijn ongeveer 40 telers aangesloten die samen een areaal van meer dan 600 hectare hebben in de provincies Napels en Caserta. 

De kernactiviteit van de coöperatie is de fruitteelt, en in het bijzonder perziken en nectarines, waarvan Ager Campanus meer dan 5.000 ton oogst en op de markt brengt. Om het teeltaanbod te differentiëren beschikt de telersvereniging over een compleet assortiment steenfruit. Het verwerkt ook 2.000 ton appelen per jaar, voornamelijk Melannurca, maar ook Gala, Golden en Fuji. In het winterseizoen zijn er ook aardbeien en raapstelen verkrijgbaar. 

"We zijn zeer tevreden over het steenfruitseizoen van dit jaar, ook dankzij de beperkte hoeveelheden op de Europese markt als gevolg van de lagere Spaanse aanvoer. De vraag vanuit de supermarktketens was dan ook interessant. In de afgelopen 3/4 jaar beleeft de Italiaans steenfruitsector betere tijden dan in het verleden. We zijn erin geslaagd om minimaal 85 cent/kg te halen voor onze telers", zegt de voorzitter. 

"Dankzij goede weersomstandigheden is de kwaliteit van de perziken en nectarines uitstekend. Er waren geen bijzondere temperatuur-schommelingen of extreme regenval. Zowel op het vlak van de teelt van als van de afzet kunnen we zeggen dat het seizoen voortreffelijk verlopen is."

"De oogst van de Gala-appel is al begonnen en binnenkort zullen ook de andere rassen aan de beurt komen. De initiële prijzen zijn altijd bevredigend, het probleem is dat we nooit zeker zijn dat de markt ook in de daaropvolgende maanden consistente prijzen aanbiedt. Wat wel zeker is, is dat we een overproductie voorzien. Vorig jaar gaf het Melannurca-seizoen niet veel voldoening. Er was te veel voorraad die uiteindelijk naar de verwerkende industrie werd omgeleid en dat betaalt niet zo goed aan de telers", besluit Pasqualesilvio Caprio.

Voor meer informatie:
O.P. Ager Campanus s.c.a.r.l.
Tel: +39 366 3301006 (voorzitter)
Tel: +39 351 2673824 (sales manager)
opagercampanus@gmail.com
www.opagercampanus.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven