VS verwacht 4,8 mln ton appelen te oogsten

Ondanks de uitdagingen van de afgelopen tweeënhalf jaar is de Amerikaanse appelsector in 2022 springlevend, zo blijkt uit een nieuw rapport dat de U.S. Apple Association heeft uitgebracht tijdens de 127e jaarlijkse Outlook Conference van de organisatie in Chicago.

USApple's "Industry Outlook 2022" biedt de meest recente gegevens en analyses over de teelt en het gebruik van en de handel in appelen in de VS en wereldwijd. Het rapport, dat is opgesteld door Chris Gerlach, directeur sectoranalyses van USApple, gaat dieper in op de vele trends en krachten die de Amerikaanse appelsector vormgeven.

USApple heeft ook "Newton" onthuld, een databank en dashboard voor de sector die een one-stop-shop bieden voor appelspecifieke statistieken.

Volgens een analyse van USApple van gegevens van het ministerie van Landbouw zal de totale appelteelt in de VS in 2022/23 meer dan 4,8 mld kg bedragen. Dit betekent een stijging van 2,7% ten opzichte van het cijfer van vorig jaar en is 3,5% lager dan het vijfjarig teeltgemiddelde.

Gerlach merkte op dat deze cijfers vollediger zijn dan de USDA-gegevens, die alleen betrekking hebben op de top zeven appeltelende staten. "Wij hebben de teelt van de staten buiten de top zeven geanalyseerd en opnieuw toegevoegd aan het cijfer van USDA," aldus Gerlach.

Wat de appelrassen betreft, wordt verwacht dat Gala de eerste plaats zal blijven innemen met een opbrengst van bijna 1381 mln kg, goed voor ongeveer 18% van de Amerikaanse appelmarkt. De top vijf wordt vervolledigd door Red Delicious (1020 mln kg), Fuji (780 mln kg), Honeycrisp (750 mln kg) en Granny Smith (720 mln kg).

Rassen in opkomst zijn onder meer Honeycrisp, Pink Lady/Cripps Pink en Cosmic Crisp. De Fuji-, Granny Smith- en Rome-appelen zijn relatief constant gebleven in vergelijking met de hoeveelheden van 2017/18. Rassen die dalen zijn onder meer Golden Delicious, Gala en Red Delicious.

"Positief is dat de teelt van Honeycrisp de afgelopen vijf jaar met 48% of 240 mln kg is gestegen," aldus Gerlach. "Daarentegen is de teelt van Red Delicious in diezelfde periode met 41% of 720 mln kg gedaald."

Wat de im- en export van appelen betreft behoudt de VS nog steeds een gezonde positieve handelsbalans. In het verkoopseizoen 2021/22 (juli tot en met juni) exporteerden de VS meer dan 1176 mln kg appelen, terwijl zij slechts ongeveer 189 mln kg importeerden. Deze netto-export (966 mln kg) wordt gewaardeerd op bijna € 726 mln.

"Op jaarbasis is de handelsbalans zowel in hoeveelheid als in waarde gedaald," aldus Gerlach. "Wat de kwantiteit betreft, is de import met 20% gestegen ten opzichte van 2020/21, terwijl de export is gedaald.

Gerlach introduceerde ook de Newton Database & Dashboard, een onestopshop voor appelgerelateerde statistieken. Newton biedt gebruikers de mogelijkheid om vooraf ingestelde rapporten te bekijken of aangepaste query's te maken die kunnen worden gedownload. Het dashboard van Newton houdt gebruikers ook op de hoogte van de laatste trends in appelprijzen en -handel.

Voor meer informatie:
Tracy Grondine
U.S. Apple Association
+1 (703) 442 8850
tgrondine@usapple.org 
www.usapple.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven