Maarten van Damme, Dacomex:

"Seinen op groen door wereldwijd uientekort"

Tholen - Het Nederlandse uienseizoen is veelbelovend gestart. "Vanaf het moment dat de oogst beschikbaar was, is de vraag meteen gaan lopen. We krijgen nu al vraag van de gekste bestemmingen en moeten zelfs klanten afhouden, anders ben je zo door het product heen. Het is dus een kwestie van scherp blijven welke klanten je levert", vertelt Maarten van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk.

"Wereldwijd is er sprake van een uientekort. Zuid-Europa heeft de ene hittegolf na de andere gehad en dat Senegal bijna vijf weken eerder open is, zegt ook genoeg. Momenteel levert Marokko nog uien aan Afrikaanse landen, maar dat is over een paar weken ook voorbij. We krijgen nu al vraag van bestemmingen die we anders pas in het voorjaar zien. Ik zie dan ook geen reden waarom de vraag zal stagneren", vervolgt de exporteur.

"Dat merken de telers ook en zij zetten hoog in. Maar dat is goed ook, want de laatste drie jaar hebben ze allemaal rond kostprijs moeten telen. Het is fijn dat zij ook een goede boterham verdienen, anders telen ze straks allemaal tarwe. Hopelijk wordt het voor iedereen een goed jaar", zegt Maarten. "Ook de kwaliteit is beter dan vorig jaar, toen er met name in de plantuien meer bacteriedruk was. Wel zie je links en rechts een fusariumpje opdoen."

"Momenteel ligt de baalprijs rond de 33 cent en ik zie de prijs ook niet meteen zakken. Er komt wel meer aanbod afland, maar er zijn overal tekorten", vervolgt Maarten. Hij is niet direct bang dat een te hoge prijs klanten afhoudt om uien af te nemen. "Dat was ik een paar weken geleden nog wel, maar de vraag is alleen maar toegenomen. Al kun je op sommige Afrikaanse bestemmingen wel de situatie krijgen dat je te duur wordt."

"Maar er zijn geen alternatieven. China wordt weleens genoemd, maar het is geen 2018 en de containertarieven zijn heel anders. Daarom zie ik China niet echt als concurrent. Al met al staan er veel meer seinen op groen dan op rood. De beschikbaarheid van containers is nog altijd een issue al zijn er wel meer containers beschikbaar dan vorig jaar. Zeker op Afrika blijven de tarieven wel fors, op het Verre Oosten is er wat meer concurrentie bij de rederijen en zijn de tarieven inmiddels wat afgekoeld", besluit Maarten.

Voor meer informatie:
Dacomex
Maarten van Damme
+31 166 662 550
maarten@dacomex.nl    
www.dacomex.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven