Regenval geeft verlichting, maar nood zeker nog niet opgelost

Update droogte: Nieuwe maatregelen paraat en minister Staghouwer op bezoek bij telers

De incidentele en plaatselijke buien van de laatste dagen bieden een aantal dagen beperkt verlichting, maar de nood naar aanleiding van de droogte is nog zeker niet verholpen. Naar verwachting zullen vanaf volgende week de droogte en de effecten ervan weer verder toenemen. Rijksoverheid meldt daarom dat het Managementteam Watertekorten (MTW) heeft besloten twee maatregelen gereed te hebben als verzilting in het westen en droogte in het oosten verder toeneemt.

In het oosten, zuiden en Zeeland zijn de effecten van de droogte het meest nijpend voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur. Op bepaalde plekken worden ook voor grondwatergebruik soms beperkingen opgelegd. De inmiddels ingezette maatregelen zijn talrijk, zoals het schutten op basis van vraag en aanbod bij sluis Eefde en het doorlaten van zoet water via stuw Hagestein tegen verzilting Lek en Hollandsche IJssel.

Maatregelen Amsterdam-Rijnkanaal
Om de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te gaan, worden twee maatregelen voorbereid. De eerste is het activeren van het bellenscherm. Dit is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg. De luchtbellen uit het bellenscherm brengen het zoute water omhoog. Dat komt vervolgens terecht in de zoetwaterstroom die vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal richting Noordzee gaat. Zo wordt het zoute water tegengehouden en stroomt het terug naar het Noordzeekanaal.

De tweede maatregel is het inzetten van de energiecentrale bij Diemen ten behoeve van de doorvoer van water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Doorvoer via de energiecentrale kan helpen om verzilting te bestrijden.

Maatregel Boven-IJssel
Rijkswaterstaat zal eventueel ook eenrichtingsverkeer instellen op de Boven-IJssel voor alle scheepvaart vanaf een minst gepeilde diepte van 1,45 meter. Dit is mogelijk noodzakelijk vanwege de dalende waterstanden op de IJssel. Hierdoor wordt de vaargeul steeds smaller en kan er niet meer veilig in twee richtingen worden gevaren.

Scheepvaart vanuit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moet na het ingaan van deze maatregel omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. De recreatievaart kan ervoor kiezen om gebruik te maken van de Randmeren. Vanwege de waterstanden is de Waal de optimale route. Rijkswaterstaat adviseert deze route zodat het water in de stuwpanden in Nederrijn op peil gehouden kan worden.

Michèle Blom, voorzitter MTW: "Met man en macht doen we al het mogelijke om de effecten van de droogte zoveel mogelijk te beperken. We zijn blij met alle meedenk- en doekracht van al onze partners en betrokkenen. De regionale verschillen in de effecten van de droogte in het land zijn groot. Het blijft belangrijk te realiseren dat per regio de maatregelen zullen verschillen."

Minister Staghouwer op bezoek bij Zeeuwse boeren
De minister van Landbouw Henk Staghouwer ging gisteren langs bij telers op Schouwen-Duiveland.  "De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door droogte. Gisteren sprak ik hierover met de jonge akkerbouwer Tonco Padmos op Schouwen Duivenland (Zeeland). Een innovatieve ondernemer die constant zoekt naar mogelijkheden om droogte het hoofd te bieden zoals bijvoorbeeld de structuur van de grond en rassenkeuze. We spraken elkaar over de impact van droogte voor de akkerbouw en wat er mogelijk is om water vast te houden. Boeren hebben namelijk steeds vaker te maken met de gevolgen van veranderende weersomstandigheden in teelt van gewassen", vertelt de minister. Een filmpje over zijn bezoek is te zien op LinkedIn

Pluk hardfruit stuk eerder door droogte
In Haspengouw is de perenpluk ruim 14 dagen eerder gestart dan vorig jaar. Dit schrijft het Belgische Nieuwsblad. Bovendien hebben de warme zomer en droogte duidelijke gevolgen voor de productie: de peren zijn kleiner, maar zoet van smaak. 

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), die navraag heeft gedaan bij Joris Wisse van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF), meldt dat het warme weer van de afgelopen weken heeft geleid tot forse zonnebrandschade in hardfruit, wat resulteert in kleinere vruchtmaten, zo bericht Nieuwe Oogst. Vooral in het zuidwesten en Limburg, waar niet konden worden beregend, zijn appel- en perenpercelen getroffen. 

Regenval biedt enige verlichting
NH Nieuws sprak met biologische teler Reindert Kuiper, die uitermate blij is met de recente regenval. "Echt toppie. Ik zou gaan beregenen op mijn slabonen en aardappelen, maar dat is niet meer nodig. Ik ben een gelukkig man", aldus de teler.

Wie nog meer blij is met de regen, is biologische fruitteler René van der Aarde. "Dit is zeker welkom." Over een paar weken wil hij de peren gaan plukken, maar die mogen nog wel even groeien. "Het komt dus net op tijd."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven