BLE week 31:

'Duits kersenseizoen is duidelijk over zijn hoogtepunt heen'

Het Duitse kersenseizoen is onmiskenbaar over zijn hoogtepunt heen, gezien het verminderde aanbod. Duitse partijen domineerden het aanbod, maar verloren aan betekenis. Ook de Turkse import nam volgens de BLE af. Ondertussen nam de aanvoer uit Polen duidelijk toe. Kersen uit Nederland en België hadden niet meer dan een aanvullend karakter, Spaanse en Griekse kersen kwamen slechts sporadisch binnen.De kwaliteit was niet langer constant overtuigend, en partijen die in slechte staat verkeerden, leidden onvermijdelijk tot kortingen. De prijzen stegen echter ook: in Frankfurt kostten de grote Belgische kersen tot wel 8 euro per kg en in Berlijn bereikten de Poolse partijen dezelfde prijs. Over het algemeen kon de vraag voldoende gedekt worden. Desondanks stegen de prijzen vaak tegen het einde van het seizoen. Vooral de grotere formaten vanaf 28 mm werden duurder, aangezien ze op verschillende plaatsen slechts in beperkte hoeveelheden geleverd werden.

Appelen
De import van overzee verloor aan relevantie: de beschikbare importhoeveelheden uit Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika namen af. Desalniettemin speelden ze op sommige plaatsen de grootste rol. Hun smaakkwaliteit liet over het algemeen niets te wensen over. Het Europese aanbod van de nieuwe oogst won aan betekenis.

Peren
Er kwam beweging in het assortiment: Chileense Abate Fetel en Zuid-Afrikaanse Forelle verloren merkbaar aan betekenis. Aan de andere kant verschenen de eerste Italiaanse Santa Maria peren op de markt. Ook de eerste Duitse Williams Christ en Conference peren arriveerden; zij flankeerden de Duitse Clapps Liebling, die nu verkrijgbaar was in Frankfurt en Keulen.

Druiven
Italiaanse leveringen vormden de basis van het assortiment. Er waren veel verschillende rassen beschikbaar, voornamelijk Victoria en Black Magic. Spaanse druiven hadden een aanvullend karakter. Daarnaast doken in Frankfurt Turkse Superior Seedless druiven op in kratten van 5 en 7 kg.

Aardbeien
Duitse partijen domineerden de markt, gevolgd door Nederlandse, Belgische en Poolse partijen. Het seizoen liep langzaam maar zeker ten einde. Het aanbod was weliswaar nogmaals toegenomen, maar de vraag was opnieuw duidelijk afgenomen. De afzet was vrij slecht.

Abrikozen
Franse leveringen domineerden de markt. Zoete Turkse abrikozen  hadden merkbaar aan betekenis verloren, wat ook past bij dit moment in het seizoen. Italiaanse en Spaanse leveringen hadden niet meer dan een aanvullend karakter. Hoog geprijsde Duitse abrikozen completeerden het aanbod, net zoals voordelige importen uit Moldavië en Polen.

Perziken en nectarines
De Italiaanse en Spaanse ladingen wonnen nogmaals aan betekenis, het aanbod nam dus continu toe. Franse en Turkse leveringen completeerden het assortiment, Griekse partijen doken uitsluitend in Berlijn en Frankfurt op. De smaakeigenschappen lieten over het algemeen maar zelden iets te wensen over.

Pruimen
Het assortiment veranderde merkbaar: Lepotica uit Bosnië en Herzegovina evenals Katinka uit Duitsland verloren aan relevantie. De aanvoer van Lepotica uit de Republiek Moldvie en uit Servië, evenals de aanvoer van Top uit Duitsland nam daarentegen toe. Onlangs kwamen ook Duitse Jojo, Ortenauer en Auerbacher pruimen op de markt, zij kwamen naast de andere Duitse rassen Hanita, Cacaks Schöne en Top in het assortiment te staan.

Citroenen
Zuid-Afrikaanse en Argentijnse ladingen domineerden de markt, Spaanse citroenen vulden het aanbod aan. Alles bij elkaar was de aanvoer licht toegenomen. Het aanbod was voldoende om de vraag zonder problemen te dekken. De prijzen veranderden niet wezenlijk.

Bananen
Er was een rustige verkoop zonder hoogtepunten. Door vakantie en hitte waren de afzetmogelijkheden merkbaar afgenomen. De handelaren hadden het beschikbaar gestelde aanbod echter op de verminderde vraag afgestemd en voldoende gereduceerd.

Bloemkool
Duitse bloemkolen domineerden en vormden haast een monopolie op de markt. Alleen in Frankfurt was er naast het Duitse aanbod nog Nederlandse bloemkool verkrijgbaar. De vakantie evenals de hoogzomerse temperaturen hadden de vraag sterk verminderd. Desondanks vertoonden de prijzen op verschillende plaatsen een opwaartse tendens.

Sla
Bij ijsbergsla was er voornamelijk Duits aanbod beschikbaar. In Frankfurt, Keulen en Berlijn waren er daarnaast nog Nederlandse partijen verkrijgbaar, en de klanten gaven hier ook de voorkeur aan. Bij kropsla waren er op alle markten Duitse en Belgische leveringen beschikbaar.

Komkommers
Bij de komkommers bestond het assortiment uit Duits, Nederlands en Belgisch aanbod. Het aanbod nam iets af, maar was over het algemeen voldoende om de vraag te dekken. Desondanks trokken de prijzen op sommige plaatsen aan. Dit, maar ook een kwaliteit die niet altijd overtuigde, deed de vraag echter dalen.

Tomaten
Nederlandse en Belgische tomaten vormden nog steeds de basis van het aanbod. De beschikbaarheid was aanmerkelijk toegenomen. Uit Polen kwamen voornamelijk ronde tomaten, uit Duitsland trostomaten. Italië was uitsluitend met cherrytomaten op de markt vertegenwoordigd. De vraag was niet bijzonder groot.

Paprika's
Net als in de voorgaande weken domineerden Nederlandse partijen de markt. Daarna volgden Turkse en Belgische partijen qua betekenis. Duitse paprika's speelden slechts op sommige plaatsen een aanvullende rol en kostten in Frankfurt tussen de 2,80 en 4,60 euro per kg. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. Desondanks veranderden de prijzen regelmatig.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven