Een blik op het Peruaanse druivenseizoen 2022-2023

Een vroege blik op het Peruaanse druivenseizoen doet vermoeden dat er ook dit jaar weer kwalitatief hoogstaand fruit zit aan te komen. "Het fruit staat er mooi op in onze druivengaarden in Ica. Ons managementteam is net terug uit Peru en uit hun rapport blijkt dat de groei van de gewassen volledig volgens plan verloopt", zegt Craig Stauffer, CEO van het Amerikaanse Vanguard. "Het weer in onze teeltregio was ideaal en tot nu toe zijn er nog geen tegenslagen opgetekend. De druivenranken lijken te groeien volgens een vergelijkbaar patroon als dat van vorig jaar rond deze tijd. Dat is goed nieuws, want vorig seizoen hebben we de beste druiven ooit op onze Peruaanse percelen mogen oogsten."

Voor Vanguard komt het erop aan het assortiment druivenrassen in evenwicht te houden. Daartoe richt het bedrijf zich op het perfectioneren van de huidige aanplant en op het strategisch overschakelen naar opkomende rassen met een mooier uiterlijk en beter smaakprofiel. Deze overgang omvat momenteel zowel rode als groene pitloze rassen die Stauffer beschrijft als "super smaakvol fruit dat ons zal helpen ons seizoen te verlengen."

Op dit moment lijkt de planning vergelijkbaar met de timing van vorig seizoen. "Vanguard Peru gaat echter proactief te werk op bepaalde percelen om 7 tot 10 dagen eerder fruit te kunnen leveren, want onze retail- en groothandelspartners werden vorig jaar geconfronteerd met een beperkte aanvoer tijdens de overgang van het Californië-seizoen naar dat van Peru", zegt Stauffer. "We verwachten iets eerder fruit beschikbaar te hebben om onze partners te helpen bij het overbruggen van dit aanbodtekort." Hij voegt er echter aan toe dat deze beslissing geen invloed zal hebben op de duur van de periode waarin het bedrijf druiven beschikbaar zal hebben. "Mede dankzij hogere opbrengsten van druivenstokken die in volle productie komen, verwachten we eigen rode pitloze druiven tot medio april 2023 en groene pitloze tot begin mei 2023 aan te kunnen bieden", zegt hij.

Sterke vraag naar groene pitloze rassen
Het seizoen voor Vanguard zal naar verwachting begin oktober van start gaan vanuit Piura (Noord-Peru), gevolgd door Ica (Midden-Peru).

Er is een bijzonder sterke vraag naar groene pitloze rassen in zowel Azië als Noord-Amerika en ook de eigen rassen blijven elk seizoen de interesse wekken van de consument. "Omdat consumenten nu reikhalzend uitkijken naar de druiven uit Peru, verwachten we een aanhoudende groei van de vraag", zegt Stauffer. 

Er is een bijzonder sterke vraag naar groene pitloze rassen in zowel Azië als Noord-Amerika.

Er worden erg goede prijzen verwacht tot half februari, wanneer er volop Chileens product beschikbaar komt op de markt. "Wanneer de Chileense en Peruaanse volumes samenvallen op de markt, zullen de prijzen worden aangepast op basis van aanbod en vraag", zegt Stauffer.

Anderzijds blijven de stijgende kosten samen met de inflatie uitdagingen creëren, wat een grote druk zal uitoefenen op de hele toeleveringsketen. Stauffer zegt dat alle partijen moeten delen in deze hogere kosten, want niemand kan zonder de ander in de toeleveringsketen. "We kijken op allerlei gebied heel goed waar de efficiëntie kan worden gemaximaliseerd en waar de kosten kunnen worden geminimaliseerd, zowel wat betreft grondstoffen, arbeid als logistiek", zegt hij. "Aan de verkoopkant wordt er al gesproken over retailpromoties in perioden van grote aankomsten in de bestemmingsmarkten. Vorig jaar bleef een versnelde druivenverkoop achter toen het aanbod nogal abrupt toenam. Dit jaar zijn we van plan om ons samen met onze partners beter te positioneren door proactief promotieperiodes vast te stellen die moeten helpen bij het stimuleren van de vraag in tijden van grote aanvoer."

Voor meer informatie:
Andrea Bava
Vanguard International USA
Tel: +1 (778) 908-1764
andrea@blitzme.ca  
https://www.vanguardteam.com/en/   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven