Kris Wouters, Fruithandel Wouters:

"Ik kan me niet heugen dat we ooit zo'n hoge brix-waarde hebben gehad als dit seizoen"

Tholen - Bij Fruithandel Wouters is gisteren de sortering van de eerste QTee® peren begonnen. "Dit zijn de eerste peren van het seizoen. Vorige week zijn we druk bezig geweest met de pluk en de verkoop van de eerste QTee peren is nu ook begonnen. Er zit veel verschil tussen de percelen, maar we verwachten een vergelijkbare oogst te hebben als vorig jaar", vertelt Kris Wouters van de gelijknamige fruithandel.

"Het grootste verschil met vorig jaar is dat de brix-waarde dit seizoen vele malen hoger is. Eigenlijk gaan we van het ene naar het andere uiterste", wijdt Kris uit. "Vorig jaar was het suikergehalte van al het fruit, bijvoorbeeld ook van appelen en kersen, door een natte, koude zomer aan de lage kant. Dit seizoen hebben we echter het tegenovergestelde. Ik kan me niet heugen dat we ooit zo'n hoge brix-waarde van de QTee hebben gehad als dit seizoen, maar ook van de Conference-peren liggen de waardes vele malen hoger dan voorgaande jaren."

Fatsoenlijk prijsniveau
Met het recente warme en droge weer blijven het voor de handelaar daarentegen angstige tijden. "Zoals aangegeven zit er veel verschil in kwaliteit tussen de percelen. Er zijn percelen waar er echt sprake is van superfruit met mooie maten en goede suikergehaltes. Dit komt voornamelijk doordat deze percelen niet bevroren zijn geweest en er voldoende water beschikbaar is. Voor de percelen die dit geluk niet hebben gehad, is het spijtig genoeg minder positief. Hier zien we veel kleinere maten. Met het warme, droge weer vrees ik dat het er niet beter op gaat worden."

Kris weigert echter te negatief te kijken naar het komende seizoen. "Daar heb je niets aan. De pluk van de Conferences start op 17 augustus, waardoor er weinig tijd is om zich te herstellen van het droge weer. Er wordt dus geen topoogst verwacht. Een topoogst zou echter ook voor moeilijkheden in prijzen zorgen, maar met de normale oogstverwachtingen hopen we op een fatsoenlijk prijsniveau te komen. Bovendien was er een maand geleden veel angst voor een overvolle markt. Ik hoor nu toch wel dat het grootste deel van het fruit verkocht is. Dit zal ook een positief effect op de prijzen hebben. Het is een bijzondere, veranderende wereld. Vorig jaar leek het een prachtig seizoen te worden en viel het kwartje plots de negatieve kant op. Ik heb tegen telers gezegd dat het er nu misschien iets minder rooskleurig uitziet, maar dat het ook weer zomaar de positieve kant voor de peren op zou kunnen vallen."

Alternatieven
Fruithandel Wouters exporteerde van oudsher veel naar Rusland. De recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de fruithandel naar alternatieven moet zoeken. "Zo hebben we vorig jaar veel richting China geëxporteerd en dat zullen we dit jaar ook weer gaan proberen. Verder proberen we ook veel nieuwe klanten binnen (Oost-)Europa te vinden."

"De maat 60/65 van de QTee peren gaan voornamelijk naar Engeland. De kleinere maten hiervan gaan dan weer meer naar het Midden-Oosten en de grotere maten gaan richting de supermarkten in België, Duitsland en Scandinavië. De QTee vermarkten we eigenlijk op plekken waar we geen Conferences kunnen verkopen. Dit zijn regio's waar het gebrek aan ruwschilligheid van de QTee de voorkeur geniet. Zo spreiden we onze risico's en kunnen we onze peren over de gehele wereld vermarkten."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+32(0)475283696
kris@woutersfruit.be 
www.woutersfruit.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven