Moldavische telers kijken naar de EU wegens verlies van Russische en Oekraïense markt

Dankzij nieuwe verordeningen kan Moldavië zijn uitvoer van tuinbouwproducten naar de Europese Unie - voor een periode van één jaar - minstens verdubbelen zonder dat er invoerrechten worden geheven. Tuinbouw blijft de belangrijkste pijler van de Moldavische economie. Volgens de International Trade Administration (ITA) van de Amerikaanse regering beslaat tuinbouwgrond 75% van het grondgebied van het land en biedt de tuinbouwsector werk aan meer dan 27% van de beroepsbevolking van het land. De tuinbouwproductie is gewoonlijk goed voor ongeveer 12 procent van het BBP van Moldavië.

In combinatie met de voedselverwerkende industrie vertegenwoordigt de sector meer dan 16% van het BBP en ongeveer 45% van de totale export.

Het nieuws dat de Europese Raad op 18 juli verordeningen heeft goedgekeurd waarbij de handel in de zeven Moldavische tuinbouwproducten die nog niet volledig geliberaliseerd zijn (tomaten, knoflook, druiven, appelen, kersen, pruimen en druivensap) tijdelijk wordt geliberaliseerd, zal dan ook een enorme stimulans betekenen voor een land waarvan de economie zwaar te lijden heeft gehad onder de Russische invasie in buurland Oekraïne.

De nieuwe regelgeving betekent dat Moldavië zijn uitvoer van deze producten naar de Europese Unie - voor een periode van één jaar - ten minste kan verdubbelen zonder douanetarieven.

Bron: emerging-europe.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven