Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Zomertijd op het noordelijk halfrond betekent zomerse drankjes zoals mojito's en gin en tonic, maar wat hebben deze twee drankjes ook alweer gemeen? Limes natuurlijk! Dit exotisch citrus is momenteel erg in trek in Europa, maar strenge fytosanitaire maatregelen in het belangrijke land van herkomst Brazilië vanwege citruskanker betekenen dat het aanbod lager en meer wisselvallig is dan gewoonlijk. Dit is echter niet geheel slecht nieuws; een lager aanbod en een grote vraag leiden tot aantrekkelijke prijzen en dit zal nog wel enige tijd zo blijven. In Noord-Amerika is de markt meer in evenwicht, terwijl in Colombia de afzet van het speciale limeras, de Tahitiaanse lime, een enorme sprong voorwaarts maakt.

Nederland: Zo goed als geen voorraden limes in Europa
"De markt voor limes is de laatste weken goed. Er zijn zo goed als geen voorraden in Europa en de wekelijkse aankomsten worden ook gelijk verkocht", vertelt een Hollandse importeur. “Door de strenge fytosanitaire maatregelingen in Brazilië, is de verwachting dat de volumes de komende weken alleen maar zullen afnemen, wat de verkoopprijzen ten goede komt.”

Duitsland: Brazilië wint jaar na jaar terrein
Het Mexicaanse limeseizoen komt langzaam op gang. Tot een paar jaar geleden kwamen de eerste zendingen eind mei binnen, maar tegenwoordig begint Mexico veel later met exporteren naar Europa. "Mexico richt zich in de eerste plaats op de VS, omdat de Europese markt erg riskant en wisselvallig is. Brazilië daarentegen wint merkbaar terrein in Europa, niet in de laatste plaats omdat er met de zwakke lokale markt geen aantrekkelijk alternatief is."

Momenteel is er sprake van een "aangename marktdynamiek", waarbij het aanbod iets lager ligt dan de vraag, wat resulteert in aantrekkelijke prijzen. Op de lange termijn is lime in Duitsland onderdeel geworden van het standaard retailassortiment. Daarnaast gaan er nog steeds grote volumes naar de horeca.

Frankrijk: Stabiele markt voor limes, Brazilië belangrijkste oorsprong
De markt voor limes in Frankrijk is al enkele weken stabiel. De prijzen liggen boven de 11 euro per doos, schommelend tussen 12 en 15 euro. In het algemeen is de exotische vrucht in Frankrijk al een paar jaar geleden populair geworden, met name dankzij de mojito, een cocktail die in de zomer veel wordt gedronken. Ondanks de hoge prijzen is de vraag op de Franse markt goed.

Wat de herkomst betreft, is Brazilië momenteel het belangrijkste teeltgebied op de Franse markt, met limes van vrij goede kwaliteit.

Italië: Minder aanbod verwacht door Braziliaanse fytosanitaire zorgen
Voor limes is de zomer het beste seizoen in Italië. Het bewijs hiervoor komt van een groothandelaar die levert aan toeristische horeca- bedrijven. "De consumptie is hoog. Dankzij de hoge temperaturen worden veel drankjes bereid op het strand en in bars. Maar tegelijkertijd is ook de verkoop in supermarkten en traditionele winkels gestegen. De groothandelsprijzen lagen de afgelopen dagen tussen 2,50 en 3,50 €/kg. Momenteel worden ongeveer 120 containers met limes in Europa verwacht (meestal via de haven van Rotterdam). De belangrijkste herkomst is Brazilië. Er is echter enige bezorgdheid dat er over drie weken een tekort aan limes zal zijn. Er is namelijk een stop geweest in Brazilië vanwege fytosanitaire controles, zodat er minder containers met limes zullen zijn."

Volgens een andere Italiaanse groothandelaar was er na week 22 van 2022 geen haast meer om limes te kopen, een fruitsoort dat 12 maanden van het jaar beschikbaar is. "Na een periode van beperktere volumes is er nu geen tekort aan goederen, maar de verkoop verloopt trager. De prijzen van Braziliaanse en Mexicaanse limes blijven echter zeer hoog, mede als gevolg van de stijgende kosten. Limes uit Colombia zijn ook aanwezig op de Italiaanse markt, maar in beperktere mate. De prijzen liggen rond 12,50 euro per krat van 4,5 kg in het geval van het Braziliaanse product. De Mexicaanse lime, in een krat van 4 kg, bereikt nog hogere niveaus. Drie of vier weken geleden lagen de verkoopnoteringen in de buurt van 16 euro. Nu gaat het, afhankelijk van kwaliteit en herkomst, van 2,20 tot 2,80-3,00 €/kg. Sinds een week of zes hebben we te maken met wat ik een achtbaanfenomeen noem."

Het fruit komt over zee aan in havens in Spanje en Nederland. "Voor het limeseizoen van dit jaar is er nog een factor om rekening mee te houden," zegt de groothandelaar. "De afgelopen maanden zijn in zowel de Spaanse als de Nederlandse havens veel containers met limes vernietigd - in grotere hoeveelheden dan in voorgaande jaren - als gevolg van citruskanker, die de citrusboomgaarden in Brazilië ernstig heeft aangetast. Dit had tot gevolg dat er minder fruit op de markt beschikbaar was en dat de verkoop steeds te lijden had. Daar kwam nog bij dat de verschepingen vertraging opliepen. Plotseling schoten de prijzen van limes omhoog: van 7-8 naar 16-17 euro. Daarna volgde een geleidelijke daling, tot aan de huidige noteringen."

De Mexicaanse lime had in de eerste maanden van het jaar niet dezelfde problemen. "Het was altijd duurder dan de Braziliaanse en de volumes waren nooit overvloedig, omdat de voorkeur werd gegeven aan handelsroutes naar de Verenigde Staten en Azië, markten die veel winstgevender zijn dan die in Europa", aldus de groothandelaar.

Spanje: Citruskanker veroorzaakt wisselvallige markt
De situatie van de limes wordt sinds enkele weken gekenmerkt door een grote vraag op de Europese markt in het algemeen, en op de Spaanse markt in het bijzonder. De aankomst van limes in de Europese havens is echter zeer instabiel, onzeker en onregelmatig, niet alleen als gevolg van de klimatologische omstandigheden, ernstige logistieke problemen, sterke kostenstijgingen door voortdurende stijgingen van de vrachttarieven, het vervoer op de plaats van bestemming, de dollar/euro-pariteit, maar ook door een nieuwe factor die de uitgaande volumes vanuit Brazilië aanzienlijk doet afnemen: kanker. Kanker is een ziekte die onlangs bij limes is ontdekt en die de oorzaak is van de vernietiging van fruit in Europese havens en de laatste dagen ook in de havens van Brazilië, waar strenge sanitaire controles en beperkingen voor de uitvoer van fruit worden toegepast.  Als direct gevolg hiervan zijn de kosten van limes in de landen van oorsprong omhooggeschoten en in de komende weken zal duidelijk worden in hoeverre de markt en de prijzen zijn aangetast.

Noord-Amerika: Stabiel seizoen voor limes in aanbod, kwaliteit en vraag
De aanvoer van limes is stabiel en ruim genoeg om aan de vraag te voldoen. "Er is genoeg aanbod om geen afbreuk te doen aan een prijspunt of aan de markt en het volume is vrijwel hetzelfde als voorgaande jaren," zegt een verlader. 

Momenteel betrekt de verlader limes van vier locaties in Mexico: Veracruz, Puebla, Jalisco en Michoacán, waar hij het hele jaar door op verschillende momenten limes vandaan haalt.

Wat de kwaliteit en de grootte betreft, zegt hij dat verzenders zowat alles kunnen vinden. "Om een kwaliteitsproduct te maken, moet je moeite doen om het te herverpakken," zegt hij. "De kwaliteit die oorspronkelijk in de doos werd gestopt, is geweldig en als het fruit dan eenmaal in de VS aankomt, doen we nog steeds een controle op dat fruit om de kwaliteit fruit te krijgen die de hoogste dollar op de markt genereert." Hij voegt eraan toe dat het citrus van de boom goed is met consistente grootte en kleur.

Ondertussen is de vraag naar limes ook stabiel. "Het lijkt erop dat iedereen de grotere maat op bestelling wil. Vaak als je iemand hebt die je 175s en 150s wil verkopen, moet je dat gebruiken om je 230s en 250s te helpen verplaatsen. Het komt allemaal op zijn pootjes terecht," zegt hij. 

Wat de prijzen betreft, zegt de verlader dat ze zijn waar ze moeten zijn. "Je wilt geen 30 dollar meer betalen. Als je die prijs van minder dan $20 kunt handhaven, is dat de veiligste route", zegt hij, opmerkend over het feit dat de hogere limemarkten, zoals een markt van $60, met de verwachting van een lime van hoge kwaliteit komt. "Als het geen perfecte lime is, is dat een risico," zegt hij. Deze prijsstelling is ook gedaald ten opzichte van slechts een paar maanden geleden, toen de prijzen in de markt omhoog sprongen. "De prijzen hebben gedaan wat we allemaal hoopten dat ze zouden doen en dat is terugkeren naar een rustpunt, waar we ons nu bevinden."

Vooruitkijkend hoopt de verlader op meer van dezelfde beweging tot vlak voordat de school weer begint, waardoor het koopgedrag van de consument weer verandert. "Dus in plaats van in bulk te kopen of meer sporadisch te kopen in de zomer, zullen de restaurants een beetje vertragen en zal er weer meer op retail worden ingezet." 

Zuid-Amerika: Een decennium van groei in de export van Tahiti-limes in Colombia
De teelt en export van vers fruit in Colombia is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, met als uitschieter wat voor het land de belangrijkste citrusvrucht is en die zich heeft gevestigd als de derde meest geëxporteerde Colombiaanse verse vrucht, alleen achter de banaan en de Hass avocado: de zure lime of Tahiti lime.

Volgens de cijfers is de internationale verkoop van Tahiti-limes in het eerste kwartaal van dit jaar met 90% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, tot een totaal van 35 miljoen dollar.

Deze toename van de export is te danken aan een heropleving van de cateringsector en het toerisme op internationaal niveau nadat de meest acute fase van de pandemie achter de rug is, alsmede aan "de klimatologische problemen waarmee de Mexicaanse telers te kampen hebben gehad en die het mondiale aanbod van Tahiti-lime aanzienlijk hebben beïnvloed, voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada, waar prijsstijgingen werden geregistreerd, vooral in de segmenten van hoge kwaliteit en biologisch", aldus een brancheorganisatie, die aangeeft dat de verkoop aan de Verenigde Staten tussen januari en april met een opmerkelijke 260% is gestegen.

Deze stijging is echter alleenstaand, aangezien de verkoop van Tahiti-lime al een decennium stijgt. Tussen 2011 en 2021 steeg de Colombiaanse export van Tahiti-lime met 34% in waarde, van 2,5 miljoen dollar tot 49,3 miljoen, en met 38% in volume, van 1,591 ton in 2011 tot 39,276 ton vorig jaar.

Ook de internationale afzetmarkten voor deze vrucht zijn in deze periode verveelvoudigd; in 2011 werd de Tahiti-lime uit Colombia naar 7 bestemmingen verzonden voor bedragen gelijk aan of groter dan 10.000 dollar, nu zijn dat er al 22.

De markt voor biologische zure lime voorziet ook een interessante groeimarge. "Terwijl de invoer van conventionele Tahiti-lime in Europa ongeveer 200-250 containers per week bedraagt, kan die van biologische lime oplopen tot ongeveer 15," legt een Tahiti-lime exporteur uit. "Bovendien hebben we in onze boomgaarden aangetoond dat biologische teelt minder vervuilend is en productiever kan worden, met lagere teeltkosten in vergelijking met conventionele tuinbouw. En dat alles in combinatie met steeds bewustere consumenten."

"Ik zeg altijd of de limeconsumptie nu groeit of niet, het is onze taak om een betere lime aan te bieden dan die van andere landen of andere conventionele leveranciers, en ik ben ervan overtuigd dat als wij de consument een goed product aanbieden tegen een eerlijke prijs met zoveel toegevoegde waarde, wij geen groeibeperkingen zullen hebben, in ieder geval niet in de komende jaren", bevestigt hij.

Op dit moment is het het klimaat dat de meeste onzekerheid zaait in de prognoses van de sector, omdat, "hetzij door het El Niño-fenomeen, hetzij echt door de klimaatverandering, we de laatste twee jaar veel meer regen hebben gehad die veel problemen in de teelt heeft veroorzaakt door het ritme te beïnvloeden."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt komkommer