Foodcons

In Duitsland is de vraag naar aardappel- en uienschilmachines groot

De vraag naar gesneden c.q. convenience-producten is in Duitsland weliswaar nog relatief beperkt, maar Karsten Schmitz, directeur van Foodcons, kan desondanks een stijging van de vraag naar snijmachines voor groenten en fruit melden. "Ik ben er echter niet helemaal zeker van of dit verband houdt met de vraag op de markt of veel meer met het feit dat er in de afgelopen twee jaar een investeringsachterstand is ontstaan. De bedrijven verdienen momenteel immers weer meer en investeren dan ook meer om hun productie te bevorderen", stelt Karsten vast.


Karsten Schmitz (links) met zijn collega Albert Köster (rechts) op het European Convenience Forum 2022.

Snijmachines zijn bijzonder populair in de groentenverwerking. "Wij zijn gespecialiseerd in snijmachines die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, zowel handbediend als geautomatiseerd. Zo bieden we machines aan waarmee tomaten of andere groenten en fruitsoorten in schijfjes, blokjes of sticks gesneden kunnen worden", zegt Karsten.

Wereldwijde distributie door Sormac
Via Sormac, Foodcons partner uit Nederland, worden hun machines sinds 2019 nu ook wereldwijd verkocht. Foodcons zelf is in eerste instantie verantwoordelijk voor de distributie van de machines in Duitsland en Oostenrijk, waarbij het bedrijf ook verantwoordelijk is voor de verkoop van de machines van Sormac aldaar. "Dankzij Sormac zijn we in zo goed als ieder land vertegenwoordigd. In veel Oost-Europese landen zijn de investeringen echter nog niet zo hoog, omdat de markt zich daar nog niet zo ontwikkeld heeft."

De belangrijkste afnemers van zijn machines zijn bedrijven die Karsten omschrijft als groentenverwerkers: "Dat zijn bedrijven die groenten verwerken, die op hun beurt geleverd worden aan benzinestations, supermarktketens en broodjeszaken. Op markten zoals de VS of Nederland kunnen duidelijk meer machines dan in Duitsland verkocht worden. Duitsland is echter nog steeds één van de grootste markten voor onze producten in Europa." 


Snijmachine FS-1500. Met de FS-1500 snijmachine kan men groenten en fruit in blokjes, schijfjes of sticks snijden. Foto: Foodcons

Prijs van roestvrij staal met 45-50 procent gestegen
Ook de productie van Foodcons heeft te lijden onder de huidige crises en hoge kosten. "Wij moesten al terugvallen op buitenlandse leveranciers omdat de quota in Duitsland uitgeput zijn. De prijzen stijgen momenteel zeer sterk. De prijs van roestvrij staal is binnen drie tot vier maanden met 45 tot 50 procent gestegen. Onze machines bestaan nu eenmaal grotendeels uit roestvrij staal. Bovendien zijn er problemen met de aanschaf van elektrische componenten zoals veiligheidsschakelaars, frequentieregelaars en PLC-besturingen."

Vanwege het tekort aan personeel in de sector, dat ook al voor de pandemie bestond, en de verdere verhoging van het minimumloon bieden snijmachines een mogelijkheid om kosten te besparen. De stap richting automatisering en het gebruik van machines is volgens Karsten dan ook "niet meer te stoppen". "Vooral bij de aanvoer van grondstoffen en de daaropvolgende afvoer van de gesneden goederen is automatisering een belangrijk thema. Dat zal in de toekomst een grote markt worden." Er is momenteel een grote vraag naar snijmachines voor tomaten, citrus en appelen.

Video van de FS-1500 snijmachine. Bron: YouTube/ FOODCONS 

Verwerking van sla, aardappel- en uienschilmachines in Duitsland op de voorgrond
Karsten: "In andere landen worden er veel meer groenten verwerkt, terwijl bij ons de verwerking van sla op de voorgrond staat. Maar toch is in Duitsland de vraag naar aardappel- en uienschilmachines van Sormac groter dan de vraag naar verwerkingsmachines voor sla. Dat is in veel landen precies andersom. In Duitsland zijn er echter veel kleine tot middelgrote sla- c.q. groentenverwerkers, en voor hen heeft Sormac het VeggieLine-programma ontwikkeld.“

"In de Duitse supermarkten is er in de afgelopen jaren absoluut niets veranderd in de categorie convenience, anders dan in Nederland of in andere landen. Wat ik eerlijk gezegd niet helemaal begrijp. Vermoedelijk moet deze productcategorie gewoon nog meer gepromoot worden. Want als 90 procent van het aanbod uit verse producten bestaat en slechts circa 10 procent uit gesneden producten, kan de markt natuurlijk niet groeien", zegt Karsten tot slot.  

Video van de aardappelverwerkingslijn van Sormac/FOODCONS. Bron: YouTube/FOODCONS

Voor meer informatie:
Karsten Schmitz
FOODCONS GmbH & Co. KG
Amerner Str. 53
D-41366 Schwalmtal, Duitsland
Tel: +49 2163 5777461
info@foodcons.de 
www.foodcons.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven