Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjan Biesheuvel: "Duitsland steeds meer zelfvoorzienend"

Eerste oogst verse Hollandse knoflook naar topkok

Tholen - Bij Biesheuvel Knoflook in Slootdorp is de oogst van de verse Hollandse knoflook in volle gang. "We zijn volop aan het rooien", vertelt Arjan Biesheuvel. Het eerste kistje bracht hij afgelopen week naar topkok Onno Kokmeijer. Hoe de oogst eruit gaat zien, zal volgens de teler de komende weken gaan blijken. "In eerste instantie was het er droog, maar een paar weken geleden hebben we hier 70 mm regen gehad. De laatste weken begon het echter alweer droog te worden."

Het was voor Arjan even spannend of hij kon gaan rooien. De knoflookteler had geïnvesteerd in een nieuwe oogstmachine, maar leveringsproblemen van onderdelen van de machine gooiden bijna voor roet in het eten. Een medewerker van Pink Innovation bracht uitkomst. Gevolg is dat er nu een zwarte machine in Noord-Holland rondrijdt met een opvallende roze afvoer. "Het is wel een bezienswaardigheid", lacht Arjan.

"We zien het seizoen met vertrouwen tegemoet. De hele keten was leeg, dus we kunnen de mondjes weer met verse knoflook gaan vullen. Overigens verwacht ik de eerste weken nog niet al te veel drukte. Met name Duitsland wordt steeds meer zelfvoorzienend. Als de Duitse telers los zijn, dan kunnen wij echt pas goed van start", vertelt de teler die zelf de afzet verzorgt richting exporteurs, verpakkers en supermarkten in Nederland en België.

In Nederland blijft het areaal vooralsnog redelijk stabiel. "Het is behoorlijk arbeids- en kapitaalintensief om in de teelt te stappen. De prijzen liggen nu op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar de kosten zijn vele malen hoger. Afnemers verwachten eigenlijk meteen dat je jaarrond levert, dus dan moet je onder meer investeren in CA-cellen. Nieuwe spelers komen er daarom niet veel bij", vertelt Arjan.


De eerste knoflook voor topkok Onno Kokmeijer 

Biologische knoflook teelt Arjan niet zelf, maar hij betrekt ze wel van collega-telers voor de verwerking in de verse knoflookpuree. "De puree wordt een steeds groter item en we blijven ons productenassortiment van verse knoflook ontwikkelen. Zo hebben we de keten van teelt tot eindproduct in eigen hand. En we blijven ons product volop promoten. Dagelijks vertel ik nog aan mensen dat je van verse knoflook niet uit je mond stinkt en dat ons product wezenlijk anders is dan de twee bolletjes in een netje."

Mede dankzij onze deelname in Faia Food, timmeren we op dit gebied behoorlijk aan de weg. Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking. Met vier heel verschillende bedrijven - naast Biesheuvel maken ook Waterman Onions, Roussel Onions en Sawari Fresh deel uit van dit consortium - zetten we gezamenlijk toch iets moois op. Door de samenwerking ontstaan er direct mogelijkheden om onze smaakproducten verder te ontwikkelen. In principe creëren wij een volledig nieuwe productcategorie voor de retail en foodservice.” 

Voor meer informatie:
Arjan Biesheuvel
Biesheuvel Knoflook
Westerterpweg 35
1774 NL Slootdorp
+31 (0)227-577035
[email protected]
www.biesheuvelknoflook.nl