Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thomas Herkenrath van Fritz Jungnickel over het komende aardappelseizoen

"Er staat een uitdagend seizoen voor de deur, waarbij iedere aardappel nodig zal zijn"

In week 21 werd de vroege aardappeloogst van dit jaar ingeluid met de eerste rooiingen van vroege aardappelen met losse schil voor de huisverkoop. De eerste programma's met huidvaste aardappelen zullen echter pas in week 26/27 in de retail beschikbaar zijn, verwacht Thomas Herkenrath (rechts), directeur van het bedrijf Fritz Jungnickel uit Neuss en voorzitter van de 'Deutsche Kartoffelhandelsverband' (DKHV). Hij sprak met ons over het komende seizoen, de actuele afzet van importaardappelen en de toekomst van de Duitse aardappelsector. 


Een blik op de aardappelteelt in Andalusië

De aardappelbewaringen zijn momenteel in sommige regio's nog goed gevuld, aldus Thomas. "Er zijn vooral in het noorden nog enkele voorraden met een hoog aandeel aardappelen van een kwaliteit die de retail over het algemeen niet meer verkopen wil. Hier zou echter nog vraag naar kunnen zijn vanuit de schilbedrijven en op de exportmarkt, onder andere in Polen, waar nu talrijke vluchtelingen uit Oekraïne op worden genomen die van voedsel moeten worden voorzien." Op de binnenlandse markt is de consumptie zwak, passend bij de tijd van het jaar. Dit ligt vooral aan de hoge temperaturen en de meivakantie. "Aan de andere kant mogen we de huidige consumptie ook niet met de twee pandemiejaren vergelijken, waarin we vooral in het begin van de crisisperiode een afzetstijging van tot wel 20 procent konden behalen. Vergeleken met de tijd voor corona is de huidige vraag eerder gemiddeld tot licht ondergemiddeld."

Overstap naar importaardappelen uit het Middellandse Zeegebied staat voor de deur
Ondertussen worden importaardappelen uit het Middellandse Zeegebied nu iets vlotter verhandeld. "De voorraden van de oude oogst, vooral in Zuid-Duitsland, zijn al op, waardoor men compleet is aangewezen op voorraden. Egypte en Israël domineren momenteel nog de markt, de eerste programma's met Spaanse partijen in de retail zijn sinds ongeveer een week aan de gang. Begin juni zullen velen compleet overstappen van Egypte naar Spanje."

"In tegenstelling tot de import uit Israël en Egypte worden de Spaanse vroege aardappelen direct na het rooien verkocht. Men kan hier dus terecht van verse vroege aardappelen spreken. Het teeltvolume van de exportaardappelen in Egypte en Israël is in sommige jaren te hoog geweest, dit zorgde in Europa voor druk op de prijzen. Juist wanneer aan het einde van het importseizoen nog overtollige hoeveelheden in koelhuizen lagen en verkocht moesten worden. In de afgelopen jaren is de teeltplanning van deze aardappelen echter aanzienlijk verbeterd. Dit jaar zien marktwaarnemers slechts nog weinig noodzaak voor aanpassingen in de toekomst." 

Een verstandigere en duurzamere seizoensplanning is volgens Thomas in het algemeen wenselijk. "We redden het tot in mei met aardappelen uit Duitsland of de buurlanden en hebben van februari tot en met mei extra aardappelen uit Israël en Egypte nodig. Pas daarna komen dan de vroege aardappelen uit Spanje, tot we weer kunnen starten met Duitse huidvaste aardappelen."

Na afsluiting van het Spaanse verkoopseizoen komen de Duitse vroege aardappelen steeds meer op de voorgrond te staan. Er is hierbij geen reden tot haast, want hoewel er tot nu toe nog geen concrete cijfers beschikbaar zijn, moet er volgens Thomas uit worden gegaan van een areaalafname bij de consumptieaardappelen in Duitsland. "Er staat een uitdagend seizoen voor de deur, waarbij iedere aardappel nodig zal zijn."

Staat de zelfvoorzieningsgraad op het spel?
"Door de Oekraïne-crisis wordt de graanteelt steeds interessanter voor de telers. Bovendien is er bij aardappelen het kwaliteitsrisico door de hoge eisen van de handel. Voor de toekomst bestaat het gevaar dat de telers zich steeds meer toe zullen leggen op de teelt van andere gewassen. We mogen onze hoge zelfvoorzieningsgraad met Duitse aardappelen niet op het spel zetten,“ waarschuwt Thomas.

Voor meer informatie:
Dipl.-Ök. Thomas Herkenrath
Fritz Jungnickel GmbH & Co. KG
Josefstrasse 120 - 122
D-41462 Neuss, Duitsland
Tel: +49 (0)2131 56856 0
info@fjungnickel.de
www.fjungnickel.de 

Publicatiedatum: