Overzicht wereldmarkt avocado's

Avocado's blijven over de hele wereld onverminderd populair, waarbij de verkoop op de meeste avocadomarkten over het algemeen stabiel blijft, ondanks aanhoudende logistieke problemen en hogere kosten. Sommige doen het zelfs beter dan gewoonlijk, zoals in Frankrijk, waar de markt ongewoon evenwichtig is voor de tijd van het jaar. Er heerst bezorgdheid dat de aanhoudende Russische invasie in Oekraïne tot een overaanbod zal leiden, aangezien sommige landen dit jaar niet aan Rusland zullen leveren. In Spanje is de verwachte prijsstijging aan het einde van het seizoen uitgebleven, wat jammer is voor degenen die om deze reden hun voorraden hebben vastgehouden.

Wat de productie betreft, zijn er in verschillende regio's ook enkele zorgen gerezen. In Mexico is de productie van avocado's veel lager dan gewoonlijk, en in Italië hebben klimaatveranderingen geleid tot een lagere productie, wat voor veel telers een reden tot bezorgdheid is. Australië heeft ondanks een geringer aanbod een tamelijk positief seizoen achter de rug, omdat de waardestijging van de avocado deze productiedaling meer dan goed heeft gemaakt.

Nederland: Groot aanbod avocado’s, goede verkoop, maar prijzen onder druk
Waar veel fruit momenteel goed aan de prijs is, geldt dat niet voor de avocado’s. “Er is momenteel voldoende aanbod op de markt. Zuid-Afrika stuurt zowel Greenskin- als Hass-avocado’s, er is voldoende aanbod vanuit Peru en ook zijn er veel Keniaanse avocado’s op de markt. Hierdoor staan de prijzen onder druk. De verkoop loopt met het Paasweekend voor de boeg aardig door, alleen staan de prijzen onder druk”, vertelt een Hollandse importeur.

Duitsland: Goed aanbod, stabiele vraag

Avocado's worden momenteel vooral aangeboden uit Peru, Spanje en Israël. Daarnaast zijn er de eerste kleine zendingen uit Chili. Volgens een groothandelaar heeft de gunstige aanbodsituatie de afgelopen weken tot lichte kortingen geleid. Het Peruaanse seizoen is nog maar net begonnen, en grotere hoeveelheden en betere kwaliteiten worden pas over twee weken verwacht. De aanvoer uit Israël en Spanje daarentegen raakt stilaan uitgeput, hoewel de zendingen daar nog steeds gekenmerkt worden door een hoog vetgehalte en een uitstekende vruchtkwaliteit.

De situatie op het gebied van logistiek en vervoer blijft moeilijk, met navenant hoge vrachttarieven. Bij bepaalde producten doen zich knelpunten voor, maar de aanvoer van avocado's is tot nu toe op peil gebleven. Ondanks de traditioneel grote vraag naar asperges en bessen, was de vraag naar fruit zoals mango's en papaja's met Pasen iets groter, maar de afzet van avocado's was vrij stabiel.

Frankrijk: Ongewoon evenwichtige markt in de aanloop naar Pasen
In Frankrijk is de avocadomarkt in de aanloop naar Pasen tamelijk evenwichtig in vergelijking met andere jaren. Dit is gedeeltelijk toe te schrijven aan het feit dat de aanvoer van avocado's uit Spanje en Israël nog steeds aanwezig is, terwijl deze in voorgaande jaren op zijn einde liep. Nu er deze winter meer mediterrane soorten op de markt komen, zijn de promoties in de winkels dus interessant voor de consument, wat de consumptie stimuleert en de exporteurs in staat stelt een product van goede kwaliteit aan te bieden. Momenteel zijn er verschillende oorsprongen op de markt zoals Spanje, Marokko, Israël, Chili, Colombia, Peru, Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, Guatemala en Portugal. Volgens de cijfers is Frankrijk nog steeds de eerste Europese consument van avocado's in volume, met 3,1 kg/inwoner.

Italië: Klimaatverandering beïnvloedt binnenlandse productie van avocado's
De markt voor Hass avocado's (rijp en ready-to-eat) in Italië is de laatste weken drastisch veranderd. Een groothandelaar in Bologna zegt dat de oorlog in Oekraïne de laatste weken de uitvoer naar oostelijke gebieden heeft geblokkeerd, waardoor er veel onverkochte producten waren en de prijzen met 40% daalden. Vervolgens is in de afgelopen week de productie in Israël en Marokko bijna afgelopen, heeft Spanje alleen nog product voor de inlandse markt en heeft de productie op Sicilië qua volume weinig impact. Het resultaat is dat de prijs van rijpe Hass is opgelopen tot 4,20 euro/kg, tegenover de helft van de prijs van de andere rassen met groene schil. De consumptie dit seizoen is niet erg hoog, terwijl het in de zomer toeneemt.

Een groothandelaar in Milaan zegt: "De greenskin-variëteiten Fuerte, Ettinger en Zutano, meestal uit Peru, worden verkocht voor ongeveer 10 euro, terwijl de Israëlische Pinkerton aan het einde van het seizoen is. De prijzen liggen gemiddeld lager dan gewoonlijk, deels omdat de kwaliteit niet geweldig is. Het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen gaat van start en dat zal de kwaliteit wat ten goede komen. Voor de Hass-variëteit daarentegen zijn de gemiddelde prijzen stabiel en hoger: de groene rassen variëren van ongeveer 14-15 euro bij verkoop, tot 17-18 euro voor de premium rijpe exemplaren. De consumptie is erg goed."

Het is een moeilijk teeltseizoen geweest voor Zuid-Italië, als gevolg van klimaatveranderingen die de avocado-oogst treffen, vooral in de eerste drie maanden van het jaar. De vruchten hebben te lijden onder temperatuurschommelingen. De oogst van de Siciliaanse avocado gaat nog een maand door, met de Hass-variëteit van de maten 16 en 18. In het algemeen zijn de vruchten het hele seizoen door van niet-homogene grootte geweest, hoofdzakelijk middelmatig klein. De prijzen zijn lager dan vorig jaar.

Spanje: Voor het eerst in 15 jaar geen prijsstijging tegen het einde van het seizoen
De telers blijven in Malaga Hass avocado's oogsten op nogal ongebruikelijke data, aangezien de oogst al weken geleden had moeten eindigen. Er moet nog ongeveer 15% van de productie worden geoogst, want vanaf januari hebben veel telers gewacht tot de prijs omhoog ging, zoals altijd het geval was, hoewel dat dit jaar voor het eerst in 15 jaar niet is gebeurd. De oogst van dit jaar is 50% groter dan vorig jaar en de gemiddelde prijs op het veld is met ongeveer 40 cent per kilo gedaald. Een groot deel van de telers heeft zich tegen die prijs verzet tegen de oogst en degenen die het fruit langer hebben vastgehouden dan verwacht, zullen de komende jaren minder oogsten door de effecten in de bomen. Bovendien zal, omdat deze oogst groter is geweest, het volgende een "off year" zijn, zodat de productie volgend jaar waarschijnlijk veel lager zal zijn. Anderzijds blijft de aanvoer van avocado uit Peru naar de EU sinds enkele weken toenemen, met nu al meer dan 300 containers per week. De Spaanse Hass en Lamb Hass avocado's zullen nog een maand lang concurreren met Peru, dat de prijzen zal bepalen en veel goedkoper dan het huidige Spaanse product.

Dit jaar heeft de gemiddelde prijs van avocado uit Malaga geschommeld tussen 1,90 en 2,00 euro per kilo. Hoewel het waar is dat de prijzen dit seizoen zijn gedaald en de productiekosten aanzienlijk zijn gestegen, blijven avocado's volgens een producent een hoge winstgevendheid hebben in vergelijking met andere gewassen. Hoewel het aanbod al die jaren achterbleef bij de vraag, is dit het eerste jaar waarin een beter evenwicht zichtbaar begint te worden, als gevolg van de productiestijging in verschillende landen zoals Marokko, Portugal, Brazilië, Peru, Kenia en Colombia. De grootste zorg in deze sector in Malaga is het watertekort om de avocadoteelt de komende jaren in stand te kunnen houden.

China: Nieuwe rijperijen geopend in Shanghai en Guangdong
Er zijn acht teeltgebieden in de wereld die momenteel toegang hebben tot de markt voor de export van avocado's naar de Chinese markt, waaronder: Peru, Chili, Mexico, Nieuw-Zeeland, Colombia, Californië, de Filipijnen en Kenia. Tezamen zorgen deze acht teeltgebieden voor een aanbod dat het hele jaar doorloopt. Chinese consumenten zijn op zoek naar avocado's van hoge kwaliteit, met een gematigde zoetzure smaak. Favoriete verpakkingsopties zijn milieuvriendelijke plastic dozen, afbreekbaar karton en gaaszakverpakkingen. Er zijn nieuwe rijperijen geopend in Shanghai en Guangdong.

Mede door de uitbraak van Covid-19 besteden de mensen meer aandacht aan voedselveiligheid en gezondheid. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen worden steeds populairder. Anderzijds zijn de Chinese consumenten gewend om warm, gekookt voedsel te bereiden en te eten. Veel jongeren en kantoorpersoneel houden er echter niet van veel tijd te besteden aan het koken en bereiden van maaltijden, waardoor kant-en-klare gerechten en koude schotels een nieuwe trend op de markt zijn.
De instabiliteit van de verzendschema's, de hoge vrachtkosten en de markt- en economische onzekerheden zijn allemaal uitdagingen voor de markt.

Zuid-Afrika: Potentieel overaanbod op Europese markt zet druk op prijzen greenskin avocado's
De avocado-oogst in Zuid-Afrika wordt nog steeds geraamd op 15,5 miljoen kartons van 4 kg, waarvan 25% tot 30% wordt geëxporteerd, en de grootte zou iets kleiner zijn dan vorig jaar.
Het seizoen in Israël duurde langer dan gewoonlijk, zodat de Europese markt voller was dan normaal, maar de prijzen voor Hass zijn nu weer normaal en de prijzen stijgen naarmate de volumes afnemen. Anderzijds kon Zuid-Afrika, als gevolg van logistieke beperkingen, sneller op de markt komen dan Peru, dat in deze tijd van het jaar gewoonlijk de dominante speler is op de Europese avocadomarkt.

Rusland was een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaanse greenskin avocado's, zoals Fuerte. Sommige exporteurs zijn voorzichtig en sturen niet naar Rusland, zodat veel van dat fruit in Europa terechtkomt, waar de prijzen voor greenskin avocado's al enigszins onder druk zijn komen te staan.
Sommige exporteurs die toch avocado's naar Rusland sturen, verschepen deze naar Rotterdam en brengen ze van daaruit over land naar Rusland, of gebruiken andere havens in Rusland.
De lokale markten zijn tamelijk vol, omdat de exporteurs zich zorgen maken over de volumes in Europa en omdat Rusland niet de avocado's afneemt die het normaal afneemt.
Ongeveer 80% van de Zuid-Afrikaanse avocado-export vertrekt uit Kaapstad, dus de sluiting van de haven van Durban heeft geen gevolgen voor de Europese export, maar wel voor de verzending van avocado's naar het Midden-Oosten.

Noord-Amerika: Ongewoon lage voorraden avocado's uit Mexico
De voorraden avocado's zijn momenteel krap nu de sector een typische promotieperiode voor de populaire vrucht ingaat.
"Het lijkt erop dat het fruit zich naar grotere hoogten verplaatst en steeds moeilijker te vinden is in Mexico. Dus de voorraad is de afgelopen anderhalve week geslonken en nu zal er waarschijnlijk de komende vier dagen niet geoogst, geplukt of verpakt worden," zegt een in Californië gevestigde verlader. "Iedereen is de laatste dagen druk op zoek naar fruit, vooral met het oog op Pasen en Cinco de Mayo. De oogsten daarvoor beginnen volgende week." Zo'n laag aanbod uit Mexico is ongewoon. "Het lijkt erop dat de oogst iets lager is dan verwacht. Normaal gesproken zijn er goede voorraden voor Cinco," zegt de verlader.

Ondertussen meldden Californische avocadotelers onlangs dat ze dit jaar al meer hebben geoogst dan vorig jaar op dit tijdstip, vanwege de marktomstandigheden en het beschikbare aanbod. Een avocadovereniging merkt op dat sommige klanten dit jaar vroeger dan gewoonlijk zijn overgeschakeld op Californische avocado's. Tot 7 maart hadden de telers al ruim 18.143 ton Californische avocado's geoogst. "Californische telers gaan het dit jaar erg goed doen," zegt de verlader. "In februari werd Mexico een week lang gesloten, waardoor er een gat ontstond en Californische telers hebben dat gat opgevuld. De prijzen voor Californisch fruit zijn dit jaar erg goed geweest en ik verwacht dat dat ook zo zal blijven."

Chili verscheept op dit moment ook fruit, net als Colombia, hoewel die volumes marginaler zijn in vergelijking met de hoeveelheid fruit die Mexico produceert. "En Peru zal half tot eind mei verschijnen. Ik hoorde dat ze dit jaar iets later waren dan vorig jaar," zegt de verlader.
Al met al verbruiken de Amerikaanse consumenten wekelijks zo'n 60-65 miljoen pound avocado's (1 pound = 0,45 kg) en het gecombineerde volume dat nu beschikbaar is, bedraagt ongeveer 44 miljoen pound.
Natuurlijk zijn de prijzen door dit alles de hoogte in geschoten en liggen ze momenteel minstens 80 procent hoger dan vorig jaar om deze tijd. "Met slechts 44 miljoen pound in deze promotieperiode verwacht ik dat de prijzen nog twee tot drie weken zo zullen blijven, misschien zelfs langer of tot in de zomer. Het zal krap worden."

Peru wil export in 2022 weer verhogen
Peru blijft zijn avocadoproductie en zijn aandeel in de wereldmarkt opvoeren. Volgens cijfers van de nationale landbouwgezondheids-dienst zijn de avocado-zendingen naar de internationale markten in 2021 met 30% gestegen ten opzichte van het vorige seizoen, tot meer dan 550.000 ton en ver boven de 1.000 miljoen dollar.

Dit jaar wordt een nieuwe groei van 8 à 10% verwacht in de sector, wat weliswaar minder is dan tijdens het vorige seizoen, maar toch aanzienlijk is voor het land dat er al in geslaagd is de tweede grootste avocado-exporteur ter wereld te worden.
Uit de officiële gegevens blijkt dat Nederland nog steeds de belangrijkste bestemming van deze vrucht is, met ongeveer één op de drie door Peru uitgevoerde avocado's, gevolgd door Spanje en de Noord-Amerikaanse markt, beide met een aandeel van meer dan 16%; ook de belangrijke groei van het aandeel van Chili, dat 14% bedroeg, wordt in het verslag onderstreept. Zoals een exporteur uit het land al had voorzien: "De verwachting is dat de groei aanzienlijk zal blijven, vooral nu de zeevracht schaars en duur is."

Het zeetransport is niet de enige uitdaging geweest voor de Peruaanse avocado's bij de start van het seizoen in 2022. De protesten in de sector van het vervoer over land en de stopzetting van de activiteiten ervan hebben hun stempel gedrukt op de Peruaanse tuinbouwexport, waardoor deze eind maart/begin april drastisch is gekrompen en ook de avocado-zendingen zijn getroffen. De conflicten in verband met de staking van de vervoerders, die vooral de belangrijkste regio in Peru, La Libertad, troffen waar avocado's worden geteeld (de vruchten van deze regio vertegenwoordigen volgens de cijfers 38,5% van de exportmarkt), hebben de verschepingen aan het begin van vorige week aanzienlijk beperkt.

Australië: 13 procent stijging in avocadowaarde, ondanks 11 procent daling in volume
Australië is overgeschakeld van het Shepard avocadoseizoen naar het Hass-seizoen, dat naar verwachting in de verschillende teeltgebieden tot begin volgend jaar zal aanhouden. Uit de laatste statistieken blijkt een stijging van de waarde van avocado's in het jaar eindigend in juni 2021, met een sprong van 13% tot 488,7 miljoen dollar, ondanks een volumedaling met 11% tot 78.085 ton. Wat de export betreft, vertrouwt de belangrijkste Australische brancheorganisatie voor avocado's op groeiende mogelijkheden voor telers, met name op de Japanse markt, na een succesvolle handelsbeurs in Tokio in januari.

Over het geheel genomen was de opbrengst van Hass in het kalenderjaar 2021 een recordoogst, net zoals de sector verwachtte. Volgens een vertegenwoordiger van de sector: "We hebben vorig kalenderjaar meer dan 110.000 ton gedaan, dus dat was een enorme stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Er was dus veel druk op de binnenlandse markt en er waren prijzen die de sector in decennia niet meer heeft gezien. Het was een moeilijk jaar, maar wat onze exportmarkten betreft, konden we qua prijzen beter concurreren, waardoor we ons aandeel op een aantal van onze markten konden vergroten".

Avocado's in Australië werden in fasen van het seizoen verkocht voor minder dan $1 per stuk. Ook in eigen land leidden overstromingen in Centraal-Australië in het begin van het jaar tot transportproblemen bij het vervoer van de vruchten vanuit West-Australië, midden in hun Hass-seizoen.

Ondertussen heeft het Nieuw-Zeelandse avocadoseizoen 2020-21 een recordvolume voor de export en voor de totale oogst opgeleverd. 45.304 ton avocado's werden geoogst, met 4,8 miljoen trays (5,5 kg) geëxporteerd naar 11 exportmarkten, een stijging van 10 procent ten opzichte van het vorige seizoen. 54 procent van de Nieuw-Zeelandse avocadoproductie kwam in 2020 uit de regio Bay of Plenty, 39 procent uit het Northland.

Volgende week: overzicht wereldmarkt granaatappelen


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven