Oorzaken: prijsstijgingen en stakingen in de transportsector

Teeltkosten voor steenfruit in regio Murcia met 30% gestegen

De stijgende brandstof- en energieprijzen hebben in heel Spanje geleid tot demonstraties van de vervoerssector, met lege schappen in de supermarkten en stijgende kosten over de hele linie tot gevolg. Nu blijkt dat de steenfruitsector in de regio Murcia het nieuwste slachtoffer is geworden, nu de regering waarschuwt dat de huidige crisissituatie zal leiden tot een stijging van de productiekosten met 30%.

Dit is te wijten aan de gestegen prijzen van diesel, meststoffen, fytosanitaire producten, plastics, karton en elektriciteit, alsook aan de voor de hand liggende exportproblemen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne en de toename van de concurrentiekracht op de verschillende markten.

Tijdens het Murcia steenfruitseizoen 2022 wordt de productie geraamd op ongeveer 400.000 ton, "hoewel de onzekerheid zal worden gekenmerkt door de kostenstijging met 30%", waarschuwde de minister.

Wat de uitvoer betreft, bevestigde de regio Murcia opnieuw haar positie als de grootste exporteur van abrikozen in Spanje en de op één na grootste voor perziken. Ongeveer 92% van de export is bestemd voor de Europese markt, met name Duitsland, Frankrijk en Italië.

Bron: murciatoday.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven