Transportstaking noopt grootste coöperatie van Galicië oogst weg te gooien

Fernando Veiga, manager van Horsal, de grootste groente- en fruitcoöperatie in Galicië, waarschuwt voor ernstige problemen voor de telers als het goederentransport blijft lijden onder de staking waartoe werd opgeroepen door het Platform voor de Verdediging van de Transportsector.

"Vorige week moesten we al een paar pallets blauwe bessen en anderhalve pallet sla weggooien." De strategische beslissing om minder te oogsten zorgde voor ongeveer tien dagen respijt, maar die oplossing is slechts van tijdelijke aard. "Sinds vorige week dinsdag verdelen we ongeveer 35% van de gebruikelijke productie."

Aangezien de coöperatie geen eigen vrachtwagenvloot heeft en voor het grootste deel van haar klantenkring transport bestelt bij logistieke bedrijven, heeft het bijna enkel Mercadona kunnen beleveren. Die supermarktketen komt immers met haar eigen vrachtwagens de verse producten ophalen.

De drie andere grote supermarktketens waar Horsal aan levert, namelijk Vegalsa-Eroski, Lidl en Día, hebben hun logistieke platforms liggen in gebieden waar de druk van de piketten het grootst is.

"Als het in de tweede helft van deze week niet mogelijk is om weer te beginnen oogsten, zullen de producten beginnen te rotten. Hoe meer dagen er voorbij gaan zonder een oplossing, hoe groter het probleem voor de telers."

Bron: lavozdegalicia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven