Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Fernando Torrego van de Spaanse aspergewortelkwekerij Agrícola Veganiña:

"Groene asperges doen het steeds beter op de Europese markt"

In Spanje is het aspergeseizoen al volop aan de gang. Asperge is een veel gebruikte groente in heel Europa en het Spaanse product vindt op dit moment al vlot zijn weg naar de Europese markt. Maar waar komen de aspergeplanten vandaan? Het leven van een aspergeplant begint een paar jaar vóór de eerste asperges worden gestoken. In de Spaanse provincie Segovia, de streek waar ook miljoenen aardbeienplanten voor de telers in Huelva worden opgekweekt, produceren gespecialiseerde kwekerijen zoals Agrícola Veganiña wortels en zaailingen voor alle Spaanse aspergeteeltgebieden.

"Asperge is een meerjarig gewas dat ongeveer tien jaar productief is, maar de eerste asperges worden pas twee of drie jaar na de aanplant van de wortels gestoken. Daarom is het nodig dat een aspergeteler volledig kan vertrouwen op de kwaliteit van de kwekerij", zegt José Fernando Torrego van Agrícola Veganiña.

"In onze aspergekwekerij produceren we jaarlijks tussen de 7,5 en 8 miljoen wortels of klauwen van witte en groene asperges op ongeveer 28 hectare. We hebben een breed scala aan hybride en mannelijke hybride rassen van de belangrijkste zaadbedrijven. We zetten de wortels af in heel Spanje en exporteren ook een deel naar Frankrijk en Portugal."

"In Spanje worden in heel Andalusië groene asperges geteeld, vooral rond de stad Antequera, maar ook in de provincies Córdoba, Granada, Jaén en Sevilla. Ook in Murcia begint de teelt van de grond te komen", legt José Fernando uit. "Witte asperges worden nog steeds in de traditioneel sterke aspergegebieden geteeld. In Extremadura zien we de teelt echter iets afnemen, terwijl de laatste jaren de belangstelling weer is toegenomen in de gebieden rond de Ebro (La Rioja en Navarra) en in Tudela de Duero (Valladolid) en Fuentesaúco (Zamora)."

"In Portugal kiest men vooral voor groene asperges van biologische teelt. Ook die wortels kunnen wij leveren, inclusief bio-certificaat. We garanderen ziekte- en schimmelvrij pootgoed, omdat we de grond waarin de wortels telen steeds goed desinfecteren. Het is bovendien zandgrond met een zeer goede afwatering", vertelt hij.

In februari en maart worden de aspergewortels geplant. De telers proberen het planten af te ronden voordat de eerste asperges op andere percelen worden gestoken om overlapping in de werkzaamheden te vermijden.

"Op grond van onze ervaring geven we telers advies over de verschillende rassen en we houden daarbij altijd het teeltgebied voor ogen. Ik moet zeggen dat alle zaadbedrijven zeer goed werk hebben geleverd op het vlak van asperges. Er zijn zeer interessante rassen op de markt. In Spanje is ons inziens iets meer dan de helft van wat momenteel wordt aangeplant Grande F1, een ras van Walker Brothers. De andere helft bestaat uit veel verschillende variëteiten, zoals onder meer de rassen van Limgroup (Vegalim, Sunlim en Starlim) en Bejo (Magnus) – allemaal mannelijke hybrides die geen zaden produceren –, maar ook Apollo, Early California en de rassen van Planasa", somt José Fernando Torrego op.

Voor meer informatie:
José Fernando Torrego
Agrícola Veganiña
Ctra. de Fuentepelayo Km 0,8
40280 Navalmanzano (Segovia) - Spanje
Tel: +34 921 122 155
info@agrivega.es
https://agrivega.es