Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andries Pretorus - Label Pro

Verwarring rondom plastic fruitstickers binnen Zuid-Afrikaanse sector

Conventionele stickers van polypropyleen die rechtstreeks op groenten en fruit worden aangebracht zijn sinds begin dit jaar verboden in Frankrijk en Vlaanderen, tenzij ze deels of geheel vervaardigd zijn van biomaterialen. De bedoeling van het verbod is om in 2025 alleen nog stickers te gebruiken die door de consument thuis kunnen worden gecomposteerd.  

Het labelen van fruit wordt vaker in de citrus- dan in de hardfruitsector toegepast.

Bij hardfruit neemt het labelen verder af en wordt dit alleen voor marketingdoeleinden gedaan. In de citrussector daarentegen blijft het labelen een prominente plaats innemen, met name voor fruit dat in  open displays wordt aangeboden. Veel van het fruit dat naar het Verre Oosten wordt geëxporteerd dient van een sticker te worden voorzien en dit geldt ook voor fruit dat bestemd is voor de Canadese markt, dat wordt gelabeld met een Price Look-Up (PLU)-sticker. 

De Citrus Growers' Association (CGA) adviseert haar telers om vanaf half 2022 te stoppen met het gebruik van niet-composteerbare stickers, maar merkt hier het volgende bij op: "We zien veel verschillen in de manier waarop de EU-verordening met betrekking tot verpakkingen en verpakkingsafval wordt geïmplementeerd in de diverse lidstaten."

Momenteel zijn de labels alleen nog verboden in Frankrijk en Vlaanderen, maar naar verwachting zal ook Spanje snel met een verbod komen. 

Andries Pretorus, directeur van het Nelspruit gevestigde Label Pro, een bedrijf dat composteerbare fruitlabels produceert, beaamt dat er sprake is van enige verwarring over de schaal waarop dit verbod op plastic labels wordt toegepast, evenals over het verschil tussen industriële compostering en thuiscompostering. 

Volgens de CGA-nieuwsbrief van 25 februari is er meer tijd beschikbaar gekomen om de labels aan te passen aan de strenge eisen voor thuiscompostering. 


Veel interesse in composteerbare labels
Andries, en de andere verpakkers die FreshPlaza sprak, zijn sceptisch over sommige exporteurs die beweren dat zij toestemming hebben om nog steeds plastic fruitlabels te gebruiken in landen waar nu een verbod geldt.

Label Pro levert inmiddels al vijf jaar composteerbare labels aan de grootste namen in de citrussector. Label Pro produceert haar producten op milieuvriendelijke en verantwoorde wijze en is FSC COC-gecertificeerd (SGSCH-COC-600019), wat inhoudt dat er zo mogelijk gebruik wordt gemaakt van papier met het FSC-keurmerk. 

"Het voorbije seizoen hebben we 300 mln fruitlabels omgezet naar Bio Label-materiaal, waarmee het equivalent van 150 km2 aan niet-recyclebaar polypropyleen werd vervangen. Het citrusseizoen komt eraan en we zien dat er onder bepaalde exporteurs veel interesse is om over te stappen op composteerbaar materiaal, wat sowieso de beste keuze is." 

Kleefmiddel staat thuiscompostering in de weg
Hij legt uit dat een label uit drie onderdelen bestaat: een kleefmiddel, een substraat en inkt (dit vormt minder dan 4% van het label).

“Momenteel is het het kleefmiddel dat thuiscompostering in de weg staat," vervolgt hij. "De toplaag voldoet al aan de criteria voor thuiscompostering, evenals aan de TÜV-standaarden."

De CGA liet eind februari het volgende weten: "We hebben onlangs vernomen dat de wet iets is aangepast, waardoor de kleefzijde van het label op de Franse markt niet aan de composteringsnorm hoeft te voldoen, aangezien dit zeer moeilijk te verwezenlijken is."

Momenteel vinden er proeven plaats bij bedrijven zoals Avery Dennison om ook het kleefmiddel thuiscomposteerbaar te maken. Andries is ervan overtuigd dat men hier de komende 12 tot 18 maanden in zal slagen.

Voor het eerst tonnen gesiliconiseerde liner gerecycled
Andries voegt eraan toe dat één bijproduct van etikettering vaak over het hoofd wordt gezien en dat is de liner waarop de labels aan de klant worden geleverd. "Tot nu toe was deze liner in Zuid-Afrika niet te recyclen vanwege de siliconencoating. We zijn er echter trots op dat we het eerste seizoen van ons nieuwe recyclingproject voor liner net hebben afgerond. We hebben 10 ton liner bij onze klanten in kunnen zamelen, wat nu lokaal wordt gerecycled."

Dit is een primeur in Zuid-Afrika, merkt hij op. Buiten het feit dat we pakstations helpen om van hun verpakkingsafval af te komen, kunnen zij ook punten scoren voor recycling bij hun Siza-milieuaudit. 

Het recyclen van labelliners die voorheen door pakstations werden weggegooid 

Hij is van mening dat er binnen de sector tot nu toe eigenlijk te weinig aandacht is besteed aan het labelen en hij verwacht dat er daarom nog een uitdagende periode in het verschiet ligt. 

"Veel mensen maken zich zorgen over de kosten. Een composteerbaar label kost ongeveer het dubbele van een polypropyleen label. Momenteel hebben we geen gebrek aan grondstoffen voor de productie van labels, maar ik vrees dat er eind dit jaar tekorten zullen ontstaan vanwege de onrust in Europa. Daarnaast blijft ook de wereldwijde logistiek een uitdaging."

Voor meer informatie: 
Andries Pretorius
Label Pro
Tel: +27 13 758 2329
labelpro@labelpro.co.za
labelpro.co.za