"We komen niet uit de kosten"

Spaanse chauffeurs kondigen aan deze week niet te rijden

"De baan opgaan is met deze dieselprijzen onhaalbaar", zeggen ze bij een Valenciaans transportbedrijf. De tank volgooien kost nu € 300 meer dan twee weken geleden.

De Valenciaanse Federatie van Transportbedrijven (FVET) meldt in een persbericht dat in slechts 13 dagen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de prijs van diesel is gestegen van € 1,478 per liter naar € 1,777 (+20,2%).

Omwille van deze prijsescalatie worden vanaf maandag stakingen aangekondigd in de transportsector in heel Spanje.

"We horen al dat het om een illegale staking zou gaan, maar wie maandag het werk niet neerlegt, zal dat donderdag wel doen, omdat de prijzen per rit nooit de dieselprijs zullen dekken", hekelt de zaakvoerder van een klein transportbedrijf. "We komen simpelweg niet uit de kosten."

De situatie is zo extreem dat de door de krant ABC geraadpleegde bedrijven overwegen een tijdelijk werkloosheidsstelsel aan te vragen voor hun chauffeurs, aangezien er op korte termijn geen verbetering in de situatie wordt verwacht. "Ik denk dat we voor lange tijd vastzitten aan deze situatie. De brandstofprijs gaat niet zomaar dalen wanneer de oorlog voorbij is."

Het Nationaal Comité voor het Vervoer van Goederen over de Weg, waarvan FVET deel uitmaakt, heeft een dringende ontmoeting met premier Pedro Sánchez aangevraagd om "maatregelen te bespreken die de continuïteit van transportbedrijven mogelijk maken en de ineenstorting van de economie voorkomen."

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven