Egypte en Soedan roepen op tot serieuze gesprekken met Ethiopië over Nijl-damproject

Egypte en Soedan hebben Ethiopië opgeroepen deel te nemen aan serieuze bemiddelingsonderhandelingen om de impasse over een gigantisch stuwdamproject in de Nijl op te lossen. De twee landen willen dat in Addis Abeba zo spoedig mogelijk tripartiete besprekingen worden gevoerd over het Grote Ethiopische Renaissance-damproject.

In een gezamenlijke verklaring na een bijeenkomst in Caïro op woensdag benadrukten de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry en zijn Soedanese ambtgenoot Ali Al-Sadiq "het belang om onder auspiciën van het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie te blijven streven naar serieuze onderhandelingen over de Renaissance-dam, zodat dit leidt tot een bindende juridische overeenkomst waarmee de belangen van de drie landen worden behartigd."

Egypte zei onlangs dat het besluit van Ethiopië om de dam op de Blauwe Nijl eenzijdig in gebruik te nemen, een schending is van een beginselverklaring die in 2015 is ondertekend door de Ethiopische premier Abiy Ahmed. De opmerkingen van Caïro volgden op Ahmed's inauguratie van de eerste fase van elektriciteitsopwekking uit de dam tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door tientallen ambtenaren en parlementsleden.

Bron: arabnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven