Lucien de Wit, LuBaFresh:

"Indiase druivenexport naar Europa zal aanzienlijk lager uitvallen"

Tholen - De huidige zeevrachttarieven hebben de druivenimport vanuit India een stuk duurder gemaakt. "Vorig jaar betaalden we voor een container 2.700 tot 3.000 dollar, nu spreek je over tarieven tot 8.500 dollar. Er gaan 2.400 colli verpakte druiven in een container, dus je bent al 2,50 euro meer kwijt aan zeevrachttarieven", rekent importeur Lucien de Wit van LuBa Fresh voor.

"Het India-seizoen is nu drie weken gaande en de prijzen liggen een stuk hoger dan vorig jaar, maar dat is ook hard nodig. Naast zeevracht zijn ook de kosten voor verpakkingsmaterialen et cetera fors gestegen. Onze klanten zien de prijzen van de laatste drie jaar in hun statistieken. Je moet dus momenteel praten als Brugman, omdat de prijzen van de laatste jaren gewoon niet meer in beeld zijn."

"Er zijn leveranciers in India die dat risico niet aangaan en zich proberen te richten op de afzet in het Midden-Oosten en de lokale Aziatische markt. Tot op heden zijn er al 15 tot 20% minder druiven naar Europa verstuurd en ik verwacht dat dit percentage uiteindelijk zal oplopen tot 30%. De laatste dagen heeft het flink geregend in India en is er weinig verladen", aldus Lucien.

Tegelijkertijd is de markt voor druiven al weken goed. "Zeker voor witte druiven", benadrukt de importeur. "In de late productiegebieden in Zuid-Afrika zijn weinig witte druiven geoogst. Peru had prachtige witte druiven, maar dat seizoen is nu over. Dit zorgt voor een lege markt. Nagenoeg alles wat binnenkomt, is vooraf ingedeeld en verkocht en ik zie niet in waarom dit voor medio april zal veranderen. De kwaliteit van de India-druiven is wel erg goed door het gunstige weer in de productiegebieden."

Lucien verwacht niet dat veel containers met bestemming Rusland op de Europese markt zullen belanden. "De MRL-eisen zijn in Rusland anders dan in de EU en ik verwacht niet dat veel bedrijven hun vingers hieraan zullen branden. Ik verwacht ook niet dat veel van die druiven op de Europese markt zullen belanden. Ik hoor nu al dat er containers halverwege worden gelost en rechtsomkeert maken naar India."

Voor meer informatie:
Luciën de Wit
LuBa Fresh
+31 (0)77 777 7715
Mob: 06-41273443
L.deWit@LuBaFresh.com    
www.LuBaFresh.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.