Aardappelmarktrapport week 9:

'De afzet van Cypriotische importaardappelen verloopt hier en daar traag'

Duitse consumptieaardappelen uit bewaring bepaalden nog steeds de markt. De beschikbaarheid nam weliswaar licht af, maar de vraag kon desondanks zonder problemen gedekt worden. Aangezien de kwaliteit continu wist te overtuigen waren de handelaren maar zelden gedwongen om iets aan hun prijzen te veranderen. In enkele gevallen werden sommige rassen duurder vanwege het aanbod, in Berlijn en München was dit bijvoorbeeld het geval bij Annabelle. In Frankfurt was hiervan vooral sprake bij de vastkokende rassen. Aanvullende Franse partijen completeerden het aanbod. Ook bij de vroege consumptieaardappelen verliep de handel eerder rustig. De prijzen bleven op het bestaande niveau. De Cypriotische importaardappelen raakte men op verschillende plaatsen langzamer kwijt dan voorheen. Dit lag onder andere ook aan het toegenomen Italiaanse aanbod, aldus de BLE.

Bron: BLE, marktobservatie

Rheinland-Pfalz: prijsniveau grotendeels vast
De handel op de aardappelmarkt verloopt zeer rustig, schrijft de Landwirtschaftskammer Rheinland Pfalz. De vraag vanuit de consumenten is niet altijd tevredenstellend. Hierdoor dekt het aanbod de vraag dan ook goed. Bij het verpakken van aardappelen stijgt de hoeveelheid extra werk. Vroege importaardappelen uit het Middellandse Zeegebied zouden dit seizoen iets later ter beschikking kunnen staan. Men hoopt dat het einde van de coronabeperkingen zorgt voor een opleving van de vraag. Discounters schroeven in kleine stappen de consumentenprijzen omhoog. Voor de rest is het prijsniveau grotendeels vast.

Hessen: geringe vraag op de exportmarkt
Op de aardappelmarkt zet de rustige handel zich voort, aldus het Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Het aanbod is voldoende om de bescheiden vraag te dekken. Ondertussen ontbreekt het aan impulsen die de handel doen opleven en als gevolg daarvan blijven de meeste prijzen ongewijzigd. Alleen partijen van topkwaliteit blijven gezocht en behalen prijstoeslagen. Het plaatselijke aanbod wordt aangevuld met aanvoer van buiten de regio. Bovendien worden er met een duidelijke prijsafstand importaardappelen aangeboden. Op de exportmarkt bestaat momenteel slechts een geringe vraag, niet in de laatste plaats vanwege de politieke ontwikkelingen in Oost-Europa.

Niedersachsen: marktverloop evenwichtig en rustig
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte schil en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds toeslagen of prijsverlagingen mogelijk. Het marktverloop van de afgelopen week was nog steeds evenwichtig en rustig te noemen, meldt de Bauernverband Nordostniedersachsen.

Schleswig-Holstein: exportstop naar Rusland
De Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein meldt dat de consumptieaardappelmarkt voorlopig in normale banen loopt, het is net als in de voorgaande weken rustig. Het aanbod is voldoende om de vraag te dekken. Tot nu toe heeft er geen verandering in de vraag plaatsgevonden. Enkele reclameacties ondersteunen de afzet in de retail. Het prijsniveau van de voorgaande weken blijft gehandhaafd. Met de inval van de Russische soldaten in Oekraïne zijn de landbouwmarkten echter door elkaar geschud. Op de beurs in Leipzig verloor de notering al van tevoren aan waarde en bereikte afgelopen week vrijdag de laagste stand sinds eind december. De reikwijdte van de oorlog voor de consumptieaardappelmarkt is momenteel moeilijk in te schatten. Momenteel wordt duidelijk dat Egyptische vroege aardappelen niet aan Rusland geleverd zullen worden. Dat heeft veranderende leveringsstromen tot gevolg, die in prijsdalingen uit zouden kunnen monden. In Duitsland zien de marktdeelnemers de vroege aardappelimporten momenteel nog niet schaarser worden. De export van pootgoed zou wel problematisch kunnen worden. Er wordt gesproken over exportstops naar bijvoorbeeld Rusland, Kazachstan en Oezbekistan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven