Twee keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen

Paarse GGO-tomaat tegen het einde van het jaar in Amerikaanse supermarkten

De paarse tomaat zou nu wel eens heel snel in het schap kunnen liggen. Het zou het nieuwe superfood kunnen worden, want zijn verrassende kleur ontleent het aan een stof die ook de blauwe bes tot een superfood maakt.

Blauwe bessen zijn erg rijk aan antioxidanten. Dat komt door het hoge gehalte aan anthocyanines die dit fruit z’n specifieke kleur geven. Deze verbindingen versterken het immuunsysteem, zijn ontstekingsremmend, beschermen tegen kanker en andere ziekten en bestrijden virussen en microben.

In een artikel in The New York Times Magazine wordt uitgelegd dat tomaten meer dan 30.000 genen bevatten. Sommige tomaten produceren van nature anthocyanines, maar in kleinere hoeveelheden dan blauwe bessen. De Britse geneticus Cathie Martin voegde twee genen toe aan een conventionele tomaat. Doordat die twee genen de productie van de natuurlijke paarse anthocyanines in de vrucht activeerden, werd een supertomaat ontwikkeld met twee keer zoveel antioxidanten als bij blauwe bessen.

Een bijkomend voordeel is dat deze paarse tomaten twee keer zo lang meegaan als de conventionele varianten. Ze zijn met andere woorden veel milieuvriendelijker omdat ze niet zo gemakkelijk bederven en dus de voedselverspilling verminderen.

Het Noord-Amerikaanse bedrijf Circle Around the Sound heeft een aanvraag ingediend om de nieuwe tomaten in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Als alles goed gaat, liggen ze eind dit jaar in het schap.

Bron: computerhoy.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven