Het is al meer dan 20 jaar geleden dat Spanje zo’n goed komkommerseizoen heeft gehad. Zowel de prijzen van het conventionele product als die van het bio-segment zijn uitstekend. De redenen moeten gezocht worden bij een kleiner areaal, lage temperaturen en weinig concurrentie vanuit Nederland.
"In geen jaren is het komkommerseizoen zo goed geweest. Het dateert al van eind jaren negentig dat de prijzen zo hoog en stabiel waren", zegt Antonio Ruiz, commercieel directeur van Murgiverde, een tweedegraadscoöperatie uit Almería, die ongeveer 60 miljoen kilo komkommers per jaar oogst, waarvan 70% biologisch geteeld is. De telersvereniging heeft jaarrond aanvoer dankzij productie in diverse gebieden met verschillende microklimaten in Almería.
"Dit jaar zijn er minder komkommers geplant in Almería. Vorig seizoen hadden we een warme herfst en plots was het bittere kou en stormweer in januari, wat de planten onmiddellijk de adem afsneed. Dit seizoen is het niet zo koud geweest, maar we hebben wel al heel lang minimumtemperaturen tussen de 8 en 10 graden, namelijk vanaf november. De groei en oogst verloopt daardoor veel trager dan normaal. De beschikbare volumes zijn al sinds november lager en dus zijn de gemiddelde prijzen buitengewoon goed. Aan de andere kant zijn de productiekosten natuurlijk ook fors gestegen", legt Antonio Ruiz uit.
In België hebben minder telers zich dit jaar aan de belichte teelt gewaagd. In Nederland was het areaal vergelijkbaar met vorige winter, maar de productie was lager doordat er bespaard werd op energieverbruik. Voorlopig blijven de energieprijzen erg hoog – en zijn ze zelfs nog gestegen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne – wat het moeilijk, zo niet onmogelijk maakt, winst te maken in de belichte teelt. "Nu komt er wel Nederlands product op de markt, want vanwege de hoge energiekosten is men daar later beginnen te planten. En dus beginnen de prijzen iets te dalen", vertelt Antonio.
Maar er worden deze lente ook meer Spaanse volumes dan gebruikelijk verwacht, omdat veel telers voor komkommers in plaats van meloenen, met name Galia en Cantaloupe, en watermeloenen hebben gekozen.
Het Spaanse paprikaseizoen is over het algemeen goed geweest en kan ook in het voorjaar nog positief blijven. In sommige gebieden van Almería worden al groene paprika's geoogst en over ongeveer twee weken komen de rode aan de beurt. Er wordt een stabiele productie voor de hele maand maart voorspeld. De afzet van Spaanse paprika’s zou ook iets langer kunnen doorgaan, aangezien er in Nederland, maar ook in verschillende landen in Midden- en Oost-Europa, minder paprika's zijn aangeplant en bovendien later dan gebruikelijk. In Murcia is het areaal min of meer hetzelfde gebleven, al zal men ook daar iets later met de oogst beginnen. Murgiverde brengt ongeveer 45 miljoen kilo conventionele en biologische paprika's op de markt.
Voor meer informatie: www.murgiverde.com