Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
12.000 AspergeSpinnen worden gebruiksklaar gemaakt

Hogere asperge-oogst door temperatuursturing

Binnenkort gaat het aspergeseizoen weer van start. In de voorbereiding hierop worden er door heel Europa intussen 12.000 AspergeSpinnen klaargezet. De AspergeSpin is een oogstmachine die de aspergestekers ondersteunt bij het zware werk. Met deze ondersteuning kunnen aspergestekers hun werk langer volhouden en beter asperges oogsten.



Kosten en opbrengsten in balans
De aspergetelers hebben door de AspergeSpin minder mensen nodig en zijn beter voorbereid op stijgende loonkosten en personeels-tekorten. Maar het besparen van loonkosten is slechts één manier om de kosten en opbrengsten in de aspergeteelt in balans te houden. Een tweede manier is ervoor zorgen dat er voldoende omzet behaald wordt. Dit kan door het toepassen van temperatuursturing in de aspergeteelt.

Temperatuur is doorslaggevend voor groei
De temperatuur in een aspergebed is doorslaggevend voor de groei van asperges. Een te lage temperatuur resulteert in te weinig productie. Een te hoge temperatuur en te snelle fluctuaties hiervan zorgen voor een slechtere kwaliteit asperges.

De temperatuur in het aspergebed wordt bepaald door de buitenlucht en de hoeveelheid zonlicht. Echter, de afdekfolies bepalen in hoeverre dit de temperatuur in het aspergebed beïnvloedt. De AspergeSpin heeft als enige oogstmachine de mogelijkheid om de temperatuur in het aspergebed actief te beïnvloeden. Door een gepatenteerde techniek worden de combinaties van afdekfolies tijdens het oogsten naar wens geconfigureerd.

Tijdens een dag oogsten kan de AspergeSpin bijvoorbeeld een tunnel afbreken en de afdekfolie tegelijkertijd op de witte zijde draaien. Een volgende dag kan de machine net zo makkelijk een tunnel weer opbouwen en de afdekfolie weer op de zwarte zijde draaien.

In de bovenstaande grafiek is het verloop in temperatuur in het aspergebed gedurende een heel aspergeseizoen te zien wanneer er géén temperatuursturing wordt toegepast. Het grillige verloop in temperatuur laat zien dat op zonnige dagen de temperatuur te hoog oploopt waardoor de kwaliteit van de asperges verslechtert. Op dagen met weinig zon zakt de temperatuur te diep waardoor de groei van asperges stagneert.

In deze grafiek is het verloop van temperatuur van hetzelfde aspergeseizoen te zien waarbij wél temperatuursturing wordt toegepast. Op zonnige dagen wordt de afdekfolie van de zwarte naar de witte zijde gedraaid en de tunnelfolie wordt aan de kant gelegd om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te ver oploopt. Wanneer de luchttemperatuur en zoninstraling in de dagen daarna weer afneemt, wordt de tunnelfolie weer over de M-Bogen gelegd om de temperatuur in het aspergebed weer te verhogen. Zo blijft de gemiddelde temperatuur in het aspergebed gedurende het hele seizoen constant en kunnen de asperges beter doorgroeien.

Om de temperatuursturing toe te passen zijn er voor de zwart/witte afdekfolie en de thermische tunnelfolie 6 verschillende configuraties mogelijk. Alle configuraties hebben verschillende eigenschappen waarmee een teler kan reageren op verschillende weersomstandigheden. Met de AspergeSpin zijn alle configuraties tijdens de oogst te maken. Er is dus geen extra arbeid nodig om teeltsturing toe te passen. Wanneer er dagelijks geoogst wordt kan de folieconfiguratie van een compleet veld in één dag veranderd worden.

De 6 folieconfiguraties voor de afdekfolie en thermische tunnelfolie zien er als volgt uit:

Configuratie 1
overdag - maximaal opwarmen tijdens koude dagen met zwarte afdekfolie én M-Bogen tunnel
’s nachts - maximaal isoleren tijdens koude nachten met de tunnel

Configuratie 2
overdag - beheerst opwarmen tijdens koude dagen met veel zonlicht, de witte afdekfolie remt temperatuuropbouw door de instraling van zonlicht.
‘s nachts - maximaal isoleren met de tunnel tijdens koude nachten

Configuratie 3
overdag - geringe opwarming tijdens minder koude dagen of periodes met veel wind met zwarte afdekfolie en thermofolie
’s nacht – gering isoleren met thermische folie direct op afdekfolie

Configuratie 4
overdag - beheerst opwarmen tijdens minder koude dagen met veel zonlicht met witte afdekfolie en thermofolie
’s nachts – gering isoleren met thermische folie direct op afdekfolie

Configuratie 5
overdag - minimaal opwarmen tijdens warmere dagen zonder veel zonlicht met zwarte afdekfolie, de thermofolie ligt netjes aan de zijkant tussen het aspergebed en de M-bogen
’s nachts - geen isolatie tijdens minder koude tot warmere nachten

Configuratie 6
overdag – minimale opwarming tijdens warmere dagen met veel zonlicht met witte afdekfolie, de thermofolie ligt netjes aan de zijkant tussen het aspergebed en de M-bogen
’s nachts - geen isolatie tijdens warme nachten zodat het aspergebed zoveel mogelijk kan afkoelen.

Korter seizoen door temperatuursturing
Wanneer temperatuursturing wordt toegepast groeien de asperges gelijkmatiger. Het dagelijks toepassen van de juiste folieconfiguratie voorkomt onnodige fluctuaties van de temperatuur in het aspergebed. Gemiddeld is er dagelijks meer te oogsten waardoor de oogstprestatie per uur toeneemt. Dit heeft als gevolg dat het beoogde productievolume in minder dagen behaald wordt. Minder dagen oogsten is direct minder arbeid.

Meer informatie:
Chris Engels
Engels Innovatietechniek BV
Maasbreeseweg 19
5981NZ Panningen
info@engelsmachines.nl
www.engelsmachines.nl 

Publicatiedatum: