Het gele dragonfruit uit Ecuador zal binnenkort op de Chinese markt te vinden zijn. De regeringen van beide landen tekenden daartoe vorige week een exportovereenkomst. Ecuador is wereldleider in de teelt van geel dragonfruit, ook wel pitaya genoemd, en een van zijn grootste teelt- en afzetbedrijven bereidt zich nu ook voor om de Europese markt te betreden met een ambitieus project.
"Er liggen veel kansen op de Chinese markt voor onze gele pitaya's. We hopen eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste volumes op te sturen", zegt Luis Ponce, CEO van Honey Fruits, dat samen met Social Deal en Nobis Fruit de agrarische tak vertegenwoordigt van Nobis, een van de belangrijkste holdings in Ecuador die ook actief is in toerisme, handel, industrie en immobiliën.
Het gele dragonfruit van Honey Fruits worden geteeld in Palora, in het oostelijke Amazonegebied. Vorig jaar werd een pakstation van 1.000 m² opgeleverd, waarin al meer dan 1.000 ton pitaya’s zijn verwerkt. En dit jaar verwacht het bedrijf op 1.250 ton uit te komen. Het gewas behoort tot de cactusfamilie en heeft veel water nodig, zo'n 4.000 mm regen per jaar.
"Ons hoogseizoen loopt van januari tot april. Dan oogsten we ongeveer de helft van de productie. De rest snijden we in de maanden juni, juli, september, oktober en december. Niet in alle maanden dus, omdat de bloemen dan kleiner zijn in vergelijking met het eerste trimester", legt Luis Ponce uit.
Ecuador blijft de markt van gele pitaya's bepalen, aldus Luis Ponce. "Colombia teelt het ook, maar het is een andere soort, met een langere vorm. Die is minder aantrekkelijk voor bepaalde markten, zoals Azië, waar de consument de voorkeur geeft aan de smaak en vorm van onze pitaya's. Peru is begonnen met het planten van geel dragonfruit en kan in de toekomst een concurrent worden, maar vandaag de dag is Ecuador wereldleider."
75% van de oogst van Honey Fruits gaat naar de Amerikaanse markt, de rest naar Azië en Europa. "De VS betaalt niet slecht voor ons fruit, maar Azië biedt de hoogste prijs. Europa hanteert vergelijkbare prijzen als de Verenigde Staten, maar ze zijn er strenger op het gebied van MRL’s. Ons vizier is evenwel gericht op Europa. Daar willen we groeien en tegen het einde van dit jaar 35% van onze volumes afzetten, wat de druk op ons omvangrijke aanbod wat zou wegnemen tijdens de productiepiek", zegt Luis Ponce.
Europa kent de gele pitaya nog niet zo goed, aldus de CEO van Honey Fruits. "De afzet van geel dragonfruit in Europa is nog niet meteen aan een opmars bezig, omdat de consument er nog niet echt bekend is met dit product. Men is er over het algemeen gewend aan de eigen Europese seizoensproducten. Maar ook een gebrek aan goed MRL-beheer en de seizoensgebondenheid van onze productie staat een vlotte afzet in de weg. Daarom hebben we de afgelopen maanden veel inspanningen geleverd om een product aan te bieden dat vrij is van residuen. We willen kwaliteit leveren, maar ook een product dat veilig is voor de teler, de consument en het milieu."
"We analyseren de Europese markt nu al drie jaar en we zien dat het exotenassortiment er een groot potentieel heeft. Als we kijken naar de evolutie die ananas en mango hebben doorgemaakt, zien we dat die ook niet van de ene op de andere dag een brede laag van de bevolking hebben overtuigd. Hun opgang was langzaam maar zeker en nu genieten ze van een volwassen markt. Het zal enkele jaren duren voordat dragonfruit evengoed presteert als mango, maar het gaat ons lukken", zegt Luis Ponce.
Social Deal, een van de andere agro-exportbedrijven die deel uitmaken van de Nobis-groep, legt zich toe op de teelt van rode pitaya's met wit en rood vruchtvlees, boomtomaat (tamarillo), lulo (naranjilla) en andere exotische producten zoals biologische babybananen en biologische gember. Het bedrijf heeft ook een areaal van 50 hectare blauwe bessen, een teelt die relatief nieuw is in Ecuador en waar Social Deal vorig jaar mee begonnen is.
"Het is onze bedoeling om veilige en residuvrije producten te leveren, waarbij we ons steeds meer focussen op bio. Voor onze blauwe bessen, die op hetzelfde momenten als de Peruaanse de markt betreden, richten we onze blik op Azië, waar het goed betaalt. We zouden ook graag naar de VS exporteren, maar dat zal afhangen van de onderhandelingen over de exportprotocollen tussen beide landen. We verladen al gember en rode pitaya's naar de VS en Europa, maar we willen het assortiment gevoelig uitbreiden. Daartoe hebben we de GlobalGAP- en GRASP-certificeringen en vele van onze percelen zijn al biologisch."
Voor meer informatie:
Juan Diego Chiriboga
Sales Representative
Nobis
Av. Joaquín Orrantia y Av. Juan Tanca Marengo,
Edificio Executive Center, Piso PH
PBX: (593-4) 3751000, Ext. 2151.
Guayaquil (Ecuador)
jchiriboga@nobis.com.ec
www.consorcionobis.ec