Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Door beperkte voorraden bij verpakkers is de boer de baas op de uienmarkt"

Tholen - Van drukte is momenteel geen sprake bij Konaxx Onions in het Friese Sint Jacobiparochie. "We kunnen net aan bezig blijven", zegt Tjerk Nagel. "Het is een beetje een aparte situatie. De export naar Afrika is flink geminderd, maar het valt me niet tegen wat er nog naar Afrika gaat. Alleen toen Afrika afgelopen maanden volop aan de markt was, deden we ook best veel voor het Oostblok. Daar hadden we momenteel iets meer van gehoopt en verwacht. Wel gaan er vrij veel ongesorteerde partijen naar Polen."

"Tegelijkertijd zit de uienprijs stevig in het zadel. De boer is even de baas op het moment. Alhoewel de vraag op de markt minimaal is, hebben we allemaal getracht niet een al te grote voorraad de jaarwisseling over te tillen, omdat we vorig jaar tot en met maart daarmee op de blaren hebben gezeten. Hierdoor zijn de voorraden bij de sorteerders vrij laag en dat voelen de telers. Daarbij zit er een bodem in de markt, omdat de export van mindere partijen naar Polen vlot verloopt", constateert Tjerk.

Kwalitatief wisselen de uien volgens de verpakker erg sterk per partij. "We hebben natuurlijk een grillig groeiseizoen gehad en dat heeft altijd z'n weerslag op de kwaliteit. Daarnaast zien we ook de gevolgen dat er telers zijn die te weinig hebben geventileerd vanwege de hoge stroomkosten. Dat is boerenzuinigheid, maar dat is de kwaliteit niet ten goede gekomen."

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
Tel: +31 (0)518 49 12 55
info@konaxx.nl 
www.konaxx.nl