Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Marktrapport aardappelen week 3

'Duitse aanbod domineerde de markt'

Het Duitse aanbod domineerde nog steeds duidelijk de markt. Met  Innovator dook in Frankfurt een verdere variëteit op. Franse en Nederlandse leveringen speelden alles bij elkaar slechts een ondergeschikte rol. De handel verliep rustig, waarbij er maar zelden verandering in de prijzen kwam. Dit was ook te zien bij de vroege consumptieaardappelen. In deze sector werden er uitsluitend Cypriotische aardappelen aangeboden. Kleinere prijsverhogingen waren in Frankfurt te zien, in München waren er juist prijsverlagingen. Alles bij elkaar was de vraag vrij goed, maar deels ingeperkt door de pandemie, aldus de BLE.

Rheinland-Pfalz: rustige maar constante verkoop
De consumptieaardappelmarkt gaat zonder aanzienlijke veranderingen de tweede helft van januari in. De verkoop verloopt rustig maar constant. Vraag en aanbod zijn goed met elkaar in evenwicht. Het hoge uitsorteerpercentage door diverse gebreken laat de voorraden sneller krimpen. De vraag vanuit de horeca is vanwege corona slechts bescheiden. In de retail is er nog steeds sprake van actieprijzen voor grote en kleine verpakkingen vanaf 0,40 euro per kg. Prijsveranderingen staan niet voor het einde van de maand gepland, meldt Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz.

Hessen: telersprijzen blijven ongewijzigd
Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen meldt dat de verkoop van aardappelen gebruikelijk is voor dit seizoen. Met herhaaldelijke verkoopacties moet de vraag in de retail gestimuleerd worden. Door de coronamaatregelen verloopt de afzet in de horeca aarzelend. Desondanks is de ruiming van de voorraden vergevorderd. In de lopende week blijven de telersprijzen ongewijzigd. Vastere prijzen laten zich tot nu toe nog niet realiseren. De verkoop van populaire rassen pootaardappelen verloopt gestaag.

Schleswig-Holstein: evenwichtige marktsituatie
In deelstaat Schleswig-Holstein wordt van een rustige en relatief evenwichtige aardappelmarkt gesproken. De vraag wordt als normaal voor deze tijd van het jaar omschreven. De retail zorgt voor verkoopimpulsen door aardappelen tegen een lage prijs aan te bieden. Daarbij worden ook Franse aardappelen in de handel gepositioneerd. Voor grootverbruikers en privéklanten zijn bovendien de eerste vroege aardappelen uit Cyprus beschikbaar. Zo wordt het Duitse aanbod aangevuld met importwaren.

Voor Duitse aardappelen komt het tot kleine prijsverhogingen. Dit komt door het beperkte aanbod aan kwalitatief hoogwaardige aardappelen van de oogst van 2021. Echter zorgen aantasting door draadworm, rhizoctoniaproblemen maar ook rooibeschadigingen steeds weer voor prijsverminderingen. Ook voor de komende week wordt een rustig marktverloop verwacht.

Niedersachsen: geen veranderingen ten opzichte van voorgaande week
De verkoop van consumptieaardappelen in deelstaat Niedersachsen verloopt nog steeds rustig, meldt Bauernverband Nordost-Niedersachsen (BVNON). Afhankelijk van de kwaliteit zijn prijsverlagingen of prijstoeslagen mogelijk. Alles bij elkaar zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week te zien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven