China: knoflookexport trekt aan

Sinds eind november 2021 is de prijs van knoflook in de bewaring op 9 januari 2022 eenzijdig gedaald tot een dieptepunt van € 0,54 per kg en het consumentengevoel op de knoflookmarkt heeft een zware klap gekregen. Toen het Lentefestival naderde herstelde de knoflookmarkt zich echter snel door de toename van de exportorders en de versterking van de binnenlandse starre vraag. De opwaartse trend van de prijzen versterkte en de knoflookmarkt luidde uiteindelijk een opwaartse trend in vóór het Lentefestival.

Op 10 januari begon de knoflookmarkt te differentiëren. Nu binnenlandse en buitenlandse handelaren meer voorraden aanleggen, is de stroom van producten uit de teeltgebieden in Jinxiang en Pizhou versneld. Het nieuwe aanbod op de markt is iets toegenomen en het aanbod wordt gedomineerd door het oorspronkelijke aanbod van producten, wat de verkoopdruk op de markt effectief vermindert en de verkopers een gunstige ondersteuning biedt om de prijzen te verhogen.

In de teeltgebieden in Qixian en Zhongmu, die getroffen zijn door de epidemie in Henan, is de houding van de handelaren die producten in opslag hebben onstabiel en is er nog veel aanbod. In combinatie met de factoren die voortvloeien uit de epidemiebestrijding daalde het aantal handelaren dat naar producten informeerde, was de handelssfeer zwak en zat de markt nog steeds in het slop.

Uit het onderzoek van de gegevens over de voorbije jaren blijkt dat het Lentefeest altijd een gouden tijd is geweest voor de handel in knoflook en dat de kans op een prijsstijging groter is dan op andere tijdstippen. Het is ook een jaar met een grote voorraad. 2019 was ook een jaar met grote voorraden en in die periode stegen de knoflookprijzen sterk rond het Lentefeest.

Zal de knoflookmarkt de situatie van voor en na het Lentefeest zich dit jaar herhalen? Het is moeilijk om tot een conclusie te komen. De reden daarvoor is dat het knoflookareaal stabiel is gebleven, zelfs met de lichte stijging dit jaar. Bovendien zijn, onder invloed van externe factoren zoals de epidemie, de exportomgeving en de structuur van de binnenlandse vraag in de afgelopen twee jaar ook veranderd.

Analisten zijn van mening dat door de recente toename van de orders en de starre vraag aan het begin van het Lentefestival de neerwaartse situatie van de knoflookprijs in dit stadium verzwakt. Aangezien de marktvraag de neiging vertoont toe te nemen naarmate het aanbod krimpt kan een opwaartse tendens van de knoflookprijs worden verwacht en zal de knoflookmarkt vóór het Lentefeest naar verwachting een sterk fluctuerende tendens vertonen.

Bron: 51garlic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven