Sarwat Radwan, AKL ExoFresh

"Na een trage start komt het Egyptische lente-uienseizoen nu langzaam op gang"

Na een moeilijke kerstperiode lijkt de afzet van Egyptische lente-uien nu op gang te komen. "In de hele maand december is er te veel geproduceerd in verhouding tot de vrij bescheiden vraag, waardoor er overaanbod is ontstaan. Intussen is de situatie iets minder gespannen en konden ook de prijzen licht worden verhoogd in overeenstemming met de stijgende vraag", zegt Sarwat Radwan, gespecialiseerd importeur en directeur van AKL ExoFresh.

Volgens Radwan heeft de preiteelt en dus ook de invoer op de West-Europese en vooral de Duitse markt de laatste jaren een enorme hausse doorgemaakt. "Zowel aan de producenten- als aan de afzetzijde zijn er veel nieuwkomers en zij-instromers die zich met lente-uien willen gaan bezighouden. Dit heeft een overeenkomstig effect gehad op de aanbodsituatie."

Door het overaanbod en de geringe vraag in de handel moesten de goederen langer dan gebruikelijk tijdelijk worden opgeslagen, wat op zijn beurt de kwaliteit aantastte, aldus Radwan. "Als gevolg daarvan was eersteklas product in december nogal schaars. Momenteel worden de verse producten binnen zeer korte tijd gedistribueerd, wat de kwaliteit van de producten ten goede komt, zodat zij op de markt kunnen worden gebracht."

Parallel met de lente-uien loopt het Egyptische aardbeienseizoen nu snel ten einde.

Een vroeg einde van het seizoen?
Volgens de Dortmundse handelaar is het moeilijk te voorspellen hoe de marketing zich in de tweede helft van het seizoen zal ontwikkelen. "Egyptische lente-uien hebben zowel in de retail als in de groothandel een hoge status verworven. We voelen alleen een lichte concurrentie met Italiaanse lente-uien. Verder komen er ook nog wat partijen uit Marokko en Senegal."

Volgens Radwan moet, als het weer zo blijft en er geen vorst komt,  rekening worden gehouden met een vervroegd einde van het seizoen. "Vorig jaar was het seizoen iets langer dan verwacht, omdat de Duitse lente-uien door het slechte weer later op de markt kwamen, waardoor de vraag naar Egyptisch product sterk toenam. Als gevolg daarvan was er dit seizoen merkbaar meer belangstelling voor lente-uien, zowel van de zijde van de producenten als van de importeurs, zelfs bij degenen die voordien niet met deze productcategorie te maken hadden gehad."

Tijdens het Duitse lente-uienseizoen worden Egyptische partijen slechts sporadisch verhandeld. Radwan: "Tot die tijd schakelen de meeste mensen over op binnenlands product. Als het weer blijft zoals het nu is, zouden de eerste partijen uit de Duitse teelt al half maart komen, wat voor ons weer nadelig zou zijn."

Voor meer informatie:
Sarwat Radwan
Akl ExoFresh GmbH
Mallinckrodtstrasse 320
44147. Dortmund, Duitsland
+49 (0)17 35 65 12 37
info@aklexofresh.de  
www.aklexofresh.de      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven