McCain betaalt Franse aardappeltelers 20% meer

De Canadese producent van diepgevroren aardappelen McCain heeft een akkoord bereikt met de Franse Vereniging van Industrieaardappeltelers (Gappi) over de krijtlijnen voor de nieuwe contracten. Volgens het bedrijf komt het neer op een gemiddelde stijging van de telersprijs met 20% voor het seizoen 2022/23.

De toename is het gevolg van de implementatie van drie aanpassingen:

  1. Actualisering van de meerjarige contracten om tegemoet te komen aan de stijgende kosten. Tien jaar geleden werden de meerjarige contracten met een looptijd van 3 jaar geïntroduceerd.
  2. Getrouwheidspremie. McCain werkt in Frankrijk samen met 800 telers, van wie ruim 80% al meer dan 10 jaar en 70% exclusief voor McCain werkt. De Canadese producent is van plan een extra premie per ton aardappelen te geven.
  3. Het zal ook de regeneratieve teelt ondersteunen door een specifiek contract aan te bieden voor dit type tuinbouw. Aansluiting bij deze teeltmethode is vrijwillig en de contracten zullen van langere duur zijn dan de meerjarige contracten voor conventionele teelt (6 in plaats van 3 jaar). Er zal ook een herwaarderingspremie worden toegekend. De telers zullen daartoe specifieke teeltmethoden moeten toepassen: gebruik van groenbemesters, gewasrotatie, gebruik van een beslissingsondersteunend systeem (DSS), enz.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven