Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Canada neemt maatregelen om pootaardappelexport naar VS te hervatten

Volgens de Canadian Food Inspection Agency hebben Canadese ambtenaren een belangrijke stap gezet om uiteindelijk de uitvoer van aardappelen uit de provincie Prince Edward Island naar de VS te kunnen hervatten. Canada had in november de export vanuit de provincie eenzijdig stopgezet nadat in oktober op twee teeltbedrijven de schimmel die de wratziekte veroorzaakt was aangetroffen. Dat was voor het eerst in 21 jaar.

De VS hadden aangegeven dat zij alle invoer van aardappelen uit de provincie zouden verbieden tenzij Canada verdere maatregelen zou nemen, een maatregel die volgens Ottawa moeilijk ongedaan te maken zou zijn. Een van de eisen van de VS was dat Canada zou controleren op wratten in velden met pootaardappelen. Deze worden geƫxporteerd en vervolgens in de VS tot volle wasdom gebracht en het risico van besmetting zou groter zijn als zij wratten bevatten.

De CFIA heeft een nationaal onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat geen wrat was aangetroffen in pootaardappelen op de gecontroleerde velden. Volgens de CFIA was dit de informatie waar Washington om gevraagd heeft.

De wratziekte kan de opbrengst van de oogst verminderen, maar vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid of de voedselveiligheid, aldus de CFIA. Prince Edward Island teelde ongeveer 20% van de nationale oogst in 2020. Het gewas is jaarlijks meer dan 1 miljard Canadese dollar (ruim 700 miljoen euro) waard voor de economie van de provincie.

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven