VS verbiedt Canadese importaardappelen uit vrees voor wratziekte

Op 2 november heeft Canada de export van consumptieaardappelen van Prince Edward Island (PEI) naar de Verenigde Staten noodgedwongen stopgezet, op grond van een verbod van het Amerikaanse ministerie van Landbouw vanwege bezorgdheid over de schimmel die de wratziekte veroorzaakt, zo maakte het Canadian Food Inspection Agency afgelopen maandag bekend.

Het agentschap (CFIA) bevestigde de schimmel in hoge concentraties op twee teeltbedrijven op Prince Edward Island in oktober, de eerste in 21 jaar in de provincie. De wratziekte kan de opbrengst van de oogst verminderen, maar vormt geen bedreiging voor de menselijke gezondheid of de voedselveiligheid, aldus de CFIA.


Foto: PEI Potato Board

PEI, de kleinste Canadese provincie, is de op twee na grootste aardappeltelende provincie na Manitoba en Alberta. Volgens Statistics Canada wordt in 2020 ongeveer 20% van de nationale oogst geteeld. Volgens de Prince Edward Island Potato Board is de aardappelteelt jaarlijks meer dan 1 miljard Canadese dollar (ruim 700 miljoen euro) waard voor de economie van de provincie.

De situatie benadrukt een verschil van mening tussen de Verenigde Staten en Canada over de dreiging die van de schimmel uitgaat. Canada's nieuwe veiligheidsmaatregelen, zoals het borstelen en wassen van aardappelen om grond te verwijderen, maakt het risico verwaarloosbaar, maar de Amerikanen vinden deze werkwijze echter wel riskant.


Foto: PEI Potato Board

Voor Canadese telers heeft het besluit geleid tot gemengde berichtgeving en verwarring. "Als sector proberen we erop te reageren, maar het is verontrustend", zegt Dwayne Coffin van Vanco Farms in Mount Albion, PEI. "Je vraagt je ook af waarom nu? We verschepen al 5-6 weken aardappelen naar de VS."

Hij vraagt zich ook af waarom er een probleem is met verse aardappelen. "Vanuit wetenschappelijk oogpunt worden alle verse aardappelen die momenteel in de VS op de markt komen, grondig gewassen en behandeld met een kiemremmingsmiddel. Dit levert geen enkel risico op voor de Amerikaanse industrie," zegt Coffin. "Dus als dit niet werkt, wat is het dan dat ze eigenlijk nodig hebben? Daar hebben we nog geen antwoord op gekregen."

Bron: Reuters


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven