Afrikaanse telers bezorgd over EU-standpunt inzake MRL's

De harde opstelling van de Europese Unie ten aanzien van invoertoleranties voor gewasbeschermingsmiddelen kan Afrikaanse voedselproducenten heel wat hoofdbrekens bezorgen. De EU heeft zich ertoe verbonden rekening te houden met milieuaspecten bij de beoordeling van verzoeken om invoertoleranties voor gewasbeschermingsmiddelen die niet langer in de EU zijn goedgekeurd, met inachtneming van de WTO-normen en -verplichtingen.

De nieuwe houding inzake MRL's heeft gevolgen voor de Afrikaanse land- en tuinbouwers, die menen dat de eis om aan deze doelstellingen te voldoen als zij hun producten aan Europa willen verkopen, een belangrijke hinderpaal voor de handel zou kunnen worden.

"De situatie ligt zeer gevoelig en we kunnen er niet voor weglopen", verklaarde Okisegere Ojepat, CEO van Kenia's Fresh Produce Consortium, tegenover EURACTIV. Volgens Ojepat dringt de EU er bij Afrika op aan om hun eigen specifieke doelstellingen te implementeren zonder voldoende alternatieven te bieden.

"De EU zegt 'sluit die deur' zonder onze mensen te laten zien waar de uitgangsdeur is, terwijl ze in staat zouden moeten zijn om oplossingen en alternatieven te bieden die gelijkwaardig werken", concludeerde hij.

Bron: euractiv.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven