Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks goedlopende export toch nog behoorlijke voorraad uien

VTA heeft in de afgelopen weken voor het seizoen 2021 – 2022 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusie hierbij is dat er ondanks een goedlopende export op papier toch nog een behoorlijke voorraad ligt. 

Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 55,4 ton/ha. Dit is 2,8 ton hoger dan vorig seizoen. Dit komt met name door de hogere opbrengsten onder de rivieren. Vorig jaar lagen de opbrengsten hier gemiddeld op 46,5 ton/ha, terwijl deze dit jaar op 54,6 ton/ha zit. In het noorden liggen de opbrengsten wel iets lager t.o.v. vorig seizoen. Dit jaar is de gemiddelde opbrengst daar 56,1 ton/ha, terwijl deze vorig seizoen 57,3 ton/ha was.

Geleverd volume hoger
Het volume (absolute tonnen) wat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ligt ongeveer 4,5% hoger dan vorig seizoen. Dit is ook 14% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Circa 33% is afgeleverd. Deze cijfers liggen wel in lijn met het beeld van een goedlopende afzet.

Van de gele zaaiuien in opslag is 40% reeds verkocht. Vorig seizoen was dit 53%. Bij de rode uien is 57% verkocht. In het vorige seizoen was dit eveneens 53%. De enkele plantuien die nog in de bewaring zitten zijn allemaal verkocht.

Voorraad 
In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 15,5% meer voorraad dan het 5-jarig gemiddelde, terwijl ook de vrije voorraad hoger ligt. Maar daarbij moet worden opgemerkt dat het 5-jariggemiddelde sterk omlaag wordt gehaald door het droge seizoen 2018/2019. In vergelijking met vorig jaar zit er nog wel wat meer voorraad, maar gelet op de lange termijn ligt de totale voorraad een beetje op een vergelijkbaar niveau met de seizoenen 2017/2018 en 2019/2020.

Tarrapercentages hoog
Een ander aspect dat dit seizoen zeker nog mee kan spelen is het percentage tarra. De tarrapercentages lopen flink uiteen, maar liggen gemiddeld hoog dit jaar. Een tarrapercentage van 15% is geen uitzondering.

Bron: VTA

Publicatiedatum: