Consument beter beschermd tegen misleiding met prijsverminderingsacties

De prijs van producten wordt door verkopers soms korte tijd verhoogd, om deze daarna te verlagen en dit als een aanzienlijke prijsvermindering te presenteren. Het kabinet komt met regels om hier een einde aan te maken en te voorkomen dat consumenten zo worden misleid. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Blok van Economische Zaken en Klimaat om de conceptregelgeving hiervoor te gaan consulteren.

De regelgeving komt voort uit een Europees besluit om deze manier van prijsaanduidingen vanaf 28 mei 2022 overal in de Europese Unie te gaan hanteren. Het kabinet kiest ervoor om in Nederland gebruik te maken van een uitzonderingsmogelijkheid voor opeenvolgende prijsverminderingen. Ook uitgezonderd zijn producten waarop een 'te gebruiken tot'-datum is vermeld.

Hiervoor mag de verkoper als 'van-prijs' de prijs hanteren die gold direct voorafgaand aan de prijsvermindering. De ‘te gebruiken tot’-datum staat op bederfelijke levensmiddelen zoals vis, vlees of zuivel die slechts enkele dagen worden aangeboden en waarvan de prijs snel kan wijzigen. Het is voor verkopers onpraktisch om de prijs hiervan gedurende die tijd bij te houden. Bovendien is het uit oogpunt van duurzaamheid belangrijk dat regels voor prijsverminderingen helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

De internetconsultatie voor het wetsvoorstel start op dinsdag 21 december. De Autoriteit Consument & Markt houdt na invoering van de regels hierop toezicht en gaat handhaven bij overtredingen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven