Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europlant presenteert kostenbesparend aardappelprogramma

Europlant presenteert aardappelrassen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Speciale variëteiten met een hoge opbrengst en een hoge kwaliteit, geteeld met minder benodigde middelen, waardoor het milieu beschermd wordt en kosten worden bespaard.

De stijging van de energieprijzen in de afgelopen maanden leidt ook tot aanzienlijke kostenstijgingen in de aardappelteelt. Met name de energie-intensieve productie van stikstofmeststoffen drijft de prijzen van minerale meststoffen steeds meer op, wat zijn weerslag heeft op de aardappelteelt.

Maar niet alleen de stijgende kosten, maar ook de toenemende eisen op het gebied van milieu en grondwaterbescherming maken dat er vraag is naar een grotere efficiëntie met betrekking tot voedingsstoffen en een brede ecologische verspreiding van moderne rassen.

Europlant komt aan deze eisen tegemoet in het kader van haar Grow Green duurzaamheidsoffensief. Al vele jaren ligt de focus van hun rassenontwikkeling op het verbeteren van de natuurlijke resistentie tegen aardappelziekten en -plagen, het verhogen van de weerbaarheid tegen milieufactoren en het verbeteren van de teeltefficiëntie in combinatie met stabiele raseigenschappen op het gebied van smaak en uiterlijk.

"Door onze innovatieve rassen te telen, kunnen de teeltmiddelen worden verminderd. Dit beschermt het milieu en de portemonnee van de teler," aldus Jörg Eggers, directeur van Europlant Pflanzenzucht.

Momenteel zijn 17 aardappelrassen ingedeeld in het nieuwe programma. "We maken een onderscheid tussen twee groepen: aardappelrassen van de Premium-categorie hebben 12,5% minder stikstofbemesting nodig, in de Gold-categorie is dat zelfs 25%," legt Eggers uit.

Tot de Premium-rassen behoren bijvoorbeeld de overwegend vastkokende Danina, de vastkokende Simonetta (ras van het jaar 2021/2022) en de bloemige Karelia. Voor de bewerkingsrassen Omega en Rumba is de stikstofbemestingsbehoefte eveneens met 12,5% verlaagd.

De overwegend vastkokende rassen Coronada, Floridana en Jelly, alsmede Annalena, Bernina en Torenia uit het vastkokende segment worden ingedeeld in de categorie Gold.

Voor meer informatie:
Eurplant Pflanzenzucht GmbH
+49 04131 748005
[email protected] 

Publicatiedatum: