Vermoedelijke aankomst Marokkaanse arbeidsters in januari

Omikronvariant stelt komst van aardbeienpluksters in Huelva uit

De Spaanse overheid heeft aan de telersvereniging Asaja-Huelva medegedeeld dat de Marokkaanse arbeidsters die voor de aardbeienoogst in Huelva zijn gecontracteerd pas begin januari zullen arriveren. De organisatie heeft gemeld dat de sluiting van de Marokkaanse grens de reden voor de vertraging is. Marokko heeft tot en met 31 december zijn grondgebied afgeschermd na kennis te hebben genomen van de snelle verspreiding van de omikronvariant.

Op 9 december gaf de Raad van Bestuur van de telersorganisatie al aan bezorgd te zijn over de komst van de arbeidsters van de eerste fase. Ondanks het feit dat er tijdens het voorafgaande overleg met de bevoegde overheidsinstanties niet over mogelijke complicaties werd gesproken, was de telersvereniging niet op de hoogte gesteld van de concrete datum van aankomst.

Gezien de omstandigheden en rekening houdend met het feit dat de eerste arbeidsters de voorgaande jaren nog voor half december aankwamen, heeft Asaja-Huelva de overheidsdiensten om informatie verzocht. Het antwoord was dat de gecontracteerde werkneemsters in principe niet zullen aankomen vóór begin januari.

Verder is de regering verwikkeld in onderhandelingen om ervoor te zorgen dat het vervoer plaatsvindt als een globale operatie, waardoor er niet voor elk transportmiddel een aparte vergunning moet worden afgeleverd, wat alleen maar vertragingen en veel papierwerk oplevert. In plaats daarvan zou de procedure gelden voor de hele groep arbeidsters en voor alle benodigde transportmiddelen, zowel voor de heen- als de terugreis.

Bron: diariodehuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven