Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HZPC introduceert Cayman en Taisiya in Spanje

"We verwachten in Spanje dit jaar een reductie van het aardappelareaal"

Als het voorspellen van het seizoensverloop aan vraagzijde altijd al moeilijk is geweest, is die uitdaging sinds het uitbreken van het coronavirus nog groter geworden vanwege het grillige patroon van besmettingsgolven en bijhorende beperkende maatregelen. Denk maar aan de situatie waarin de Europese aardappelsector vorig jaar zat als gevolg van de sluiting van de horeca. Toen werd een algemene areaalinkrimping voorgesteld. Zeker in periodes van onzekerheid op de markt kan de keuze van de juiste pootaardappelen dan bepalend zijn voor het succes van een teler.

"Momenteel zitten we midden in de afzet van pootaardappelen voor de vroege gebieden: Cartagena, Andalusië, de Valenciaanse Gemeenschap en de Balearen", vertelt Rogelio Martí van het Spaanse kantoor van HZPC, internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling, pootgoedhandel en productconcept-ontwikkeling. "Dit jaar heeft de aardappelsector in Spanje te maken met twee extra problemen. In het zuiden zal het areaal door de huidige droogteperiode waarschijnlijk inkrimpen en in het noorden heeft het seizoen voor consumptieaardappelen niet gebracht wat er van verwacht werd. Het gaat daarbij niet om de kwaliteit van het product, maar om de lage telersprijzen. De verwachting is dan ook dat er minder hectaren zullen worden aangeplant dan vorig jaar."

"Ons topras in Spanje is Colomba. De kwaliteit van dit voor de supermarkten bestemde ras is uitstekend. Daarnaast hebben we ook andere hoogwaardige gele variëteiten zoals Lucinda en Ambra. In het segment van rode rassen valt Memphis op. Voor fritesaardappelen is onze beste variëteit in Europa Innovator", legt Rogelio uit (foto rechts). "Gekleurde aardappelen zijn eerder een nichemarkt, maar het paarse ras Violet Queen springt er tussenuit."

HZPC vermarkt 900.000 ton pootaardappelen uit een uitgebreide rassencatalogus. Het bedrijf exporteert naar meer dan 90 landen. Dankzij het veredelingsteam en meer dan 100 testcentra over de hele wereld ontwikkelt het bedrijf rassen die zijn geoptimaliseerd voor de lokale groeiomstandigheden van de landen waar het actief is en die voldoen aan de verwachtingen van verschillende markten. Zo heeft HZPC dit jaar twee nieuwe rassen voor de Spaanse markt gelanceerd: Cayman en Taisiya. Beide rassen werden tijdens de recente editie van Fruit Attraction 2021 aan professionals in de sector voorgesteld.


Cayman

"Taisiya is ideaal om te koken, terwijl Cayman geschikt is voor koken, bakken, huisgemaakte frites en chips. We hebben ze dit jaar voorgesteld en we merken reeds interesse van de telers om deze nieuwe aardappelen te leren kennen en te proberen."


Taisiya

Beide rassen zijn het resultaat van een selectie-, veredelings- en testproces van bijna tien jaar dat hun kwaliteit en geschiktheid voor de teelt in Spanje garandeert. "Ze beantwoorden aan de eisen van zowel consumenten als telers," legt Rogelio Martí uit. "In Spanje zijn telers op zoek naar rassen met resistentie en een goede gemiddelde opbrengst, maar ook naar veelzijdige aardappelen die geschikt zijn om zowel te bakken als te koken. Cayman en Taisiya beantwoorden aan die eisen."

Voor meer informatie:
Rogelio Martí
Patatas HZPC España S.L.
Avenida Santa Apolonia 39
46901 Torrent (Valencia) - Spanje
Tel: +34 961 589 551
[email protected]
www.hzpc.com

Publicatiedatum: