Het belang van Marokko op het internationale toneel van de agrovoeding is welbekend. Heel wat belangrijke land- en tuinbouwondernemers zijn al vele jaren in het land aanwezig, hoewel ze al die tijd te maken hebben gehad met een belangrijke beperking in hun structuren en plannen: de Marokkaanse regelgeving verbood buitenlandse natuurlijke of rechtspersonen en Marokkaanse bedrijven die eigendom zijn van buitenlanders om land- en tuinbouwgrond te bezitten. Buitenlanders konden de grond slechts exploiteren met pachtcontracten of erfpachten.
Daar komt nu verandering in, meldt de Spaanse krant El País. Het verbod op het verwerven van land- en tuinbouwgrond is door de wet nr. 62-19, die dit jaar in werking is getreden, ingetrokken.
Deze regel staat Marokkaanse naamloze vennootschappen (sociétés anonymes) en commanditaire vennootschappen op aandelen (sociétés en commandite par actions) toe om zonder enige beperking landbouwgrond te verwerven, zelfs als al hun kapitaal toebehoort aan buitenlandse aandeelhouders. De aankoop van de grond vereist wel de voorafgaande toestemming van een regionale investerings-commissie waaraan een landbouwinvesteringsproject moet worden voorgelegd.
Het moment dat voor deze historische wending is gekozen, is niet toevallig. De wet opent nieuwe kansen voor Spaanse en buitenlandse investeringsfondsen en land- en tuinbouwbedrijven, juist op een moment dat de belangstelling voor investeringen in de sector het grootst zijn. Het feit dat de sector bestand is geweest tegen de laatste crises heeft geleid tot meer overnames van agrarische bedrijven dan ooit tevoren.
Veel Spaanse tuinbouwbedrijven hebben overigens, ondanks de strikte regelgeving, reeds aanzienlijke investeringen gedaan in Marokko, aangetrokken door de vroege oogst van sommige groenten en fruit en de bijzondere sociaaleconomische omstandigheden. Marokko is al lang een relevante speler op onder meer de citrus-, tomaten-, bonen- of aardbeienmarkt. Zo groeide de export van Marokkaanse AGF-producten naar het Verenigd Koninkrijk in januari 2021 met 51% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar als gevolg van de Brexit en de handelsovereenkomsten tussen Marokko en het VK. Voor de aardbeienexport komt dit percentage zelfs uit op 459%. Driekwart van het zachtfruit of een kwart van de tomaten die in het VK worden geconsumeerd komen momenteel uit Marokko, dat Nederland nu al overtreft als leverancier van groenten en fruit op de Britse markt.
Hoewel de wet al in werking is getreden, laat de effectieve toepassing ervan nog even op zich wachten. Bepaalde details moeten nog uitgewerkt worden, zoals de specificaties die de grondkoper moet ondertekenen en het model van verkoopcontract dat zal moeten worden gebruikt.
Bron: cincodias.elpais.com