Forse daling voorraad consumptieaardappelen

VTA concludeert, na een eerste voorraadinventarisatie, dat de voorraad consumptieaardappelen ruim lager ligt dan vorig seizoen (14,6%) en ook lager dan het 5-jarig gemiddelde (11,3%).

Opbrengstcijfers uit de voorraadinventarisatie
De gemiddelde opbrengst per hectare bij de deelnemende telers in deze voorraadinventarisatie is 48,5 ton netto. Dit is iets lager dan eerder bij de proefrooiingen in september was vastgesteld. Toen werd de gemiddelde opbrengst nog ingeschat op 49,7 ton per hectare, zo meldt VTA

De opbrengst bij de deelnemende leden varieert van 34 tot 64 ton per hectare. In vergelijking met vorig seizoen ligt de opbrengst per hectare ongeveer 5% lager. In combinatie met de areaalontwikkeling zorgt de lagere hectareopbrengst voor een oogstschatting die 11% lager ligt dan vorig seizoen. Dit is ook 10,5% lager dan het vijfjarig gemiddelde. 

Nog relatief weinig geleverd
In november was door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie 14,9% van de oogst afgeleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 16,2% meer afgeleverd dan vorig seizoen (zie grafiek). Dit is 5,3% minder dan het 5-jarig gemiddelde.''

De absolute voorraad die nu in opslag ligt bij de vaste groep van telers is ruim lager dan vorig seizoen (14,6%) en ook lager dan het 5-jarig gemiddelde (11,3%). Van de totale voorraad is 65% al verkocht. Vorig jaar lag dit op 57%. De vrije voorraad ligt daarmee ruim onder het 5-jarig gemiddelde.

Eerste voorraadinventarisatie seizoen ‘21/’22
VTA inventariseert elk aardappelseizoen driemaal de voorraad aardappelen onder haar leden. De eerste voorraadinventarisatie met peildatum 15 november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april.

Voor meer informatie:
VTA
www.vtanederland.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven