Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse Luzo kan aan vraag naar Cassandre-sjalotten voldoen

Tot op heden waren sjalottenzaden slechts voorbehouden aan één enkele speler, maar nu drukt ook de Franse sjalottenteler Luzo een flinke stempel op de markt met de Cassandre-sjalot, een ras met roze vruchtvlees en een koperachtige kleur aan de buitenkant. De sjalot is halflang van vorm en heeft een goede bewaarcapaciteit.

Cassandre-sjalot: vegetatieve cyclus van 160 dagen/P2-snelheid

“Onze opbrengst is op dit moment groot genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen”
Als resultaat van een langdurig veredelingsproces heeft Luzo een exclusief contract voor Cassandre-zaden in handen. De afgelopen 7 jaar zijn de zaden gedistribueerd naar diverse landen in Europa, Amerika en Afrika. “We hebben heel lang aan het Cassandre-ras gewerkt. Het duurt sowieso lang om een ​​ras te ontwikkelen: zo'n tien jaar. “Onze opbrengst is op dit moment groot genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen” , legt Olivier Magaud uit.

Cassandre-sjalot: halflang, koperkleurig

“Er zullen nog veel sjalotten ‘verdwijnen’, waardoor ook het aantal partijen zal dalen”
Hoewel de ramingen met betrekking tot de grootte van de sjalottenopbrengst er aanvankelijk goed uitzagen, zorgden de slechte, schommelende weersomstandigheden ervoor dat de groei vertraagde en de ontwikkeling van fusarium werd bevorderd. “Dit jaar is er sprake van een algehele daling in de opbrengst van 20% ten opzichte van die van een normaal jaar. Er waren veel partijen sjalotten beschadigd en konden hierdoor niet meer worden afgezet. De kwaliteitsproblemen treffen een markt die oorspronkelijk juist te maken had met een teveel aan partijen. "De huidige situatie op de markt begint nu al gecompliceerd te worden, terwijl dat normaal gesproken pas in januari het geval is. Het vinden van gezonde, bruikbare partijen sjalotten begint daarmee ook ingewikkeld te worden. Dit jaar hebben we de partijen gekoeld bewaard in de veronderstelling dat ze van goede kwaliteit waren, maar toen we de koelcellen openden om de partijen af te kunnen zetten, kwamen ​​we voor een aantal onaangename verrassingen te staan en bleken de meeste sjalotten niet meer afzetbaar te zijn. Dit betekent ook dat de prijzen die nu worden gehanteerd, in de loop van de tijd zeker hoger zullen worden, omdat er nog steeds veel partijen sjalotten zullen ‘verdwijnen’.”

Algehele prijsstijgingen, het is een sneeuwbaleffect
Transport, grondstoffen, energie… de sector wordt binnenkort dus geconfronteerd met een algehele prijsstijging. “Na de Brexit hadden veel eigenaren van Britse bedrijven besloten zich tot China te richten, maar aangezien de prijzen van een container van 5.000 naar 15.000 dollar gingen, hebben ze zich uiteindelijk gericht tot Polen. Aangezien de Poolse telers dit jaar echter slechts zeer kleine opbrengsten hebben kunnen genereren, richten zij zich op hun beurt op de Nederlandse en de Franse telers om toch producten te kunnen krijgen en af te kunnen zetten. Deze situatie zorgt niet alleen voor paniek op de markt, maar ook voor algehele prijsstijgingen: het is een sneeuwbaleffect.” 

“We praten er overal over, maar iedereen moet er dan ook echt van op de hoogte zijn! De prijzen van alle voedingsproducten zullen gaan stijgen. Ook als een parameter in beweging is, kan deze nog steeds worden geabsorbeerd, maar momenteel zijn alle parameters in beweging, en dus neemt alles in een keer sterk toe. Deze verhoging van de kosten treft iedereen.”

Over Luzo
Luzo is een alliumspecialist, gevestigd in het Franse departement Aube. Behalve Cassandre-sjalotten biedt het bedrijf ook gele, roze en echalion-uien aan. Daarnaast is Luzo actief als toeleverancier van bewerkte producten. In het kader hiervan heeft Luzo de kant-en-klare  en gefruite ui ontwikkeld.

“Niet meer zelf schillen, fijnhakken of fruiten”

Voor meer informatie: 
Olivier Magaud
Luzo
Chemin des Chènevièress
10260 Jully-sur-Sarce  
Frankrijk
luzo.fr 
luzo@luzo.fr 
Linkedin

Publicatiedatum: